4 Juni

4 Juni

Har kommit till Jämtland!
Men först några ord om det otroliga mötet med Stefan från München.
Det var alltså när jag 2014 senast cyklade här uppe på min väg ner från Treriksröset, som jag mötte Stefan. Han hade då cyklat från München och var på väg till Nordkap.
När han nu sju år senare gör om samma resa så möttes vi idag igen på nästan samma ställe utanför Dorotea i södra Lappland.
Vi kände igen varandra och han kom till och med ihåg mitt namn och att jag är från Skövde.
Jag var naturligtvis tvungen att titta i mina arkivbilder och jag hittade fotot från 2014 (bilden till höger nedan). Den cykel som står bredvid är min och som ni ser så hade jag helt annan packning då. Ok, nog om detta nu.
Efter att jag fick tjuvstarta på frukostbuffén på hotellet rullade jag iväg fulltankad i riktning mot Dorotea. Jag hinner bara någon mil innan jag hoppar till på cykeln när jag upptäcker en död älg i diket precis intill mig. Ingen bil i närheten så jag ringer polisen i Vilhelmina och rapporterar. Ingen rolig start.
Dorotea kallas för Lapplands sydport och strax efter passerar jag gränsen till Jämtland som är det 14:e landskapet i ordningen på min resa.
Det ringer i min telefon och jag får en fråga om jag kan prata i direktsändning i radio P4 Västerbotten om ett par minuter. Javisst, jag stannar till med cykeln och intervjun går bra.
Jag fortsätter och några mil senare anländer jag till det vackra Strömsund där jag besöker en cykelaffär för att se över lufttrycket i däcken. Det blir också lunch där.
10 mil till Östersund nu och jag funderar på om jag ska fortsätta på E45 eller cykla på landsbygden. Jag fortsätter på E45 och ångrar mig efter ett tag då jag tycker att trafiken tilltar när jag närmar mig Östersund. Men kvällen verkar bli sen så jag matar på samma väg.
Östersund har betydelse för mig då jag här gjorde min militärtjänstgöring 1983. Innan jag tar mig ner i staden måste jag ju bara besöka I5 och den kasernen jag bodde i under nästan ett år.
Jag checkade in på ett hotell och gav mig sedan ut för att återuppleva stadens centrum. Det kryllade av folk som njöt av sommarvärmen på Stortorget och det var riktigt kul att få komma hit igen.
Det blev 22 nya mil in på kontot idag, så jag ligger mycket väl med planen.
I morgon går färden vidare söderut och jag säger som titeln på en film ”jag hade i alla fall tur med vädret” 😉
Gonatt mina vänner! 👍