Totte bytte liv och mår nu bättre än någonsin

Totte bytte liv och mår nu bättre än någonsin

För snart 10 år sedan kapitulerade Christer ”Totte” Torstensson inför alkoholen. Det blev början till en livsförändring där han genom träning, kost och nya sätt att tänka, förstått vad som ger honom hälsa och välmående. Nu vill han förmedla sina kunskaper och erfarenheter till andra.

Bättre med Åren är utöver webbportalen battremedaren.se också aktivt på sociala medier. Exempelvis finns Facebooksidan ”Bättre med åren” men kopplat till detta finns på Facebook även diskussionsgruppen ”Livslång träning och hälsa” med ca 7600 medlemmar. I den senare kan medlemmar sprida kunskap, erfarenheter och inspiration med egna inlägg och vissa är mer aktiva än andra.
En av de mest aktiva i gruppen är den 57-årige Boråsaren Christer PT Torstensson, eller ”Totte” som han oftast kallar sig själv. Han har gjort sig till lite av en ”kändis” i olika hälso- och träningsforum på sociala medier, och är en stor inspiratör genom att aktivt sprida sina erfarenheter, klokskaper och budskap på området. Christer följer aktivt vad som händer inom forskning inom såväl träning, kost och beteendevetenskap. Men den största källan till det han skriver hämtas från hans egna livserfarenheter och sin egen syn på hur man kan förbättra hälsa och välmående i livet. Förutom han verkligen brinner för att förmedla detta till andra, har han nämligen också en livshistoria som utgör en tämligen komplett bas för detta.
Christer, som till vardags arbetar med KBT inom Kriminalvården, gjorde för ett antal år sedan själv en stor livsstilsförändring. Denna vill han andra ska kunna ta del av för att visa vad man kan åstadkomma genom att jobba med medveten beteendeförändring.

Det var 1996 som ”Totte” började träna styrketräning regelbundet på gym och med tiden gjorde detta honom riktigt vältränad. Men efter att ha genomgått en skilsmässa i början av 2000-talet började han tappa kontrollen över sitt liv. Christer började använda alkohol som ett medel för att dämpa sina känslor och i takt med att drickandet eskalerade blev hans liv allt mer destruktivt. Utåt sett var allt bra eftersom han höll sig nykter under veckorna, skötte sitt jobb och tränade som vanligt. Men han var besatt av att få berusa sig och under veckorna längtade han egentligen bara till helgerna då han kunde isolera sig och dricka i ensamhet.
– Jag var starkast på gymmet på veckorna och fullast i kvarteret på helgerna, säger Christer.
Han berättar att ett typiskt kännetecken för den som är mitt i ett aktivt beroende är förnekelsen, lögnen inför sig själv. Det handlar djupast sett om skam –och skuldkänslor. Eftersom han skötte sitt arbete och tränade hade han den perfekta fasaden utåt. Han beskriver det som att han lurade sig själv att han visst hade kontroll. Han skötte ju sitt arbete och tränade. Till slut insåg Christer ändå att han hade problem. Han mådde allt sämre och till slut nådde han sin botten och beslöt sig för att söka hjälp.
I Maj 2013 tog han steget in i AA:s lokaler och detta skulle visa sig bli hans räddning och början till ett nytt och nyktert liv. Där fick han nämligen de verktyg han behövde för att på börja en livsförändring mot en sundare livsstil utan alkohol. Med sitt nya nyktra liv fick Christer nästan omgående tillbaka livslusten och genom att aktivt jobba med sina tankar, känslor och beteende satte han upp nya livsmål.
– Under min missbrukstid hade min hälsa blivit allt sämre och jag hade genom min livsstil ökat rejält i vikt. Målet var inte i första hand viktnedgång utan att ta mig ur missbruket. Men när jag tog beslutet om nykterhet kom även alla andra sidovinster med hälsan.
Ett par veckor senare följde han med en vän på en tävling i bodybuilding och blev inspirerad av de tävlande. Han bestämde sig då för att han två år senare, när han fyllde 50 år, skulle vara i sitt livs form och stå på samma scen som dem.

Totte 40 år vs 50 år
Sagt och gjort. Han uppnådde sitt mål och 2015 klev han upp på scenen för att själv tävla.
Även om inte detta blev starten på en tävlingskarriär, utan mer som ett delmål för att höja motivationen i sin nya livsstil, har han alltsedan dess bibehållit sin form genom medvetenhet och disciplin när det framförallt gäller träning och kost.

Det har nu gått nästan 10 år sedan Christer blev nykter och gjorde sin livsstilsförändring. Nu hjälper han vid sidan om sitt ordinarie arbete klienter att göra det samma
– Som hälsocoach ger jag råd om hur man kan leva mer hälsosamt. Det kan handla specifikt om träning och/eller kost eller också om mer generellt hur man kan identifiera och hantera tanke- och känslofällor vid en livsstilsförändring, berättar Christer.
– De flesta vet nog ganska väl vad som här bra för deras hälsa och välmående, men för att kunna att en förändring ska bli hållbar på lång sikt är det viktigt att sätta upp tydlig handlingsplan och sedan tålmodigt följa den, menar han.
Christer berättar att vi alla har en tendens att falla för att belöna sig på kort sikt. Han kallar det för BOB (Beteende omedelbar belöning), vilket innebär att kortsiktig lust ofta styr våra handlingar. Han menar att det är skillnad på att vara inspirerad och att vara motiverad.
– Inspiration kan ju vara bra på kort sikt, men för att kunna hålla sig till sin livsplan och kunna få förbättringar på lång sikt behövs motivation.
Många påbörjar en förändring, men faller ganska snart tillbaka i gamla vanor.
– Då behöver man reflektera och utvärdera och det är något jag hjälper mina klienter med, berättar Christer.

Något som Christer ofta förmedlar är att det finns många myter när det gäller att förbättra sin hälsa och dessa vill han slå hål på. Ett vanligt exempel är viktnedgång, som ofta är anledningen till att man vill börja träna. Visst förstår de flesta också kostens betydelse, men Christer menar att för viktnedgång är kosten 100 % medan träning enbart är för hälsans skull. Låt därför inte viktnedgång vara anledningen till att börja träna är Christers budskap. Det finns heller inga genvägar utan Christer menar att det handlar om tålmodighet över tid för att nå resultat.
– Fundera på vad som passar in i ditt liv. Börja lugnt och ta framförallt bort fokus från vågen och tekniken. Det viktiga är att få till en långsiktig beteendeförändring, menar Christer.
Vid vårt samtal är vi rörande överens om att styrketräning är viktigare än vad många tror för hälsa och välmående. Eftersom vi förlorar muskulatur med ökad ålder (sarkopeni) ökar hälsoeffekterna av att styrketräna ju äldre vi blir. Det är heller aldrig för sent att börja.
– Mitt tips om man aldrig har tränat förut är att börja med styrketräningsmaskiner som finns vanliga gym. Att skaffa en PT för att komma på rätt spår är också är bra investering, säger Christer.

Totte på gymmet

Ett av Christers absoluta favoritområden där han skaffat sig mycket kunskap genom att följa forskningen, men framförallt genom att själv ha testat och skaffat sig mångårig erfarenhet är hur man håller sig i energibalans. För att gå ner i vikt krävs ett kaloriunderskott. För att kunna ligga kvar på en viss vikt, vilket för många kan vara svårare, krävs balans mellan hur mycket kalorier man stoppar i sig och gör av med. Han brukar likna det vid ett sparkonto där man kan göra insättningar och uttag. Han ser det som att kaloriintag och kaloriuttag ska vara i balans över en vecka. Det gör att du exempelvis kan ligga på ett underskott och spara kalorier under vardagarna, för att sedan kunna ha råd att spendera rikligt med kalorier på helgen om man nu vill göra det.
– Säg att du lever ett liv där ditt energibehov är 2 500 kcal per dag. Då har du 17 500 kcal att fördela över en vecka. Hur och när du gör detta spelar mindre roll, menar Christer och berättar att han själv kör ett upplägg där han äter håller igen varannan dag och slösar varannan dag.
– På så sätt får jag lilla julafton varannan dag och ligger ändå i balans, säger han.
När det gäller kostråd så vill han betona vikten av att inkludera istället för att exkludera. Ett förbudstänkande fungerar oftast en kortare period, men är sällan en långsiktig lösning.  
– Det är mer en dosfråga. Allt är tillåtet. Ät allt men inte alltid, avslutar Christer.

Fakta

Namn: Christer ”Totte” Torstensson
Coaching: Hälsocoach, Rådgivning inom Träning och Kost, Beroendebehandling, Livsstilsförändring
Arbete: Arbetar till vardags med KBT-baserade behandlingsprogram som bla riktar sig mot olika typer av beroenden
KBT/Livsstilsförändring: Kognitiv beteendeterapi. En bra metod för att skapa en hållbar livsstilsförändring. Det kan handla om ett beroende eller om man vill förändra sin livsstil genom att leva hälsosamt. Förändring tar tid och att ändra ett beteende handlar mycket om att identifiera olika tanke- och känslofällor och hur man lär sig att hantera dem.
Sociala medier Instagram:
https://www.instagram.com/totte_coach_online/
Facebook: https://www.facebook.com/groups/654171334660433
Youtube:
https://www.youtube.com/channel/UCuGS1cUpQZKVUNsWu-WsIKQ

Totte 50 år

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *