5 Maj

5 Maj

Tyskland har intagits!
Två av till ytan Europas mindre länder har cyklats igenom på samma antal dagar, nämligen Belgien och Holland. Länder som jag faktiskt aldrig hade besökt tidigare, så därför kände jag en extra förväntan av att få se dessa från min cykelsadel. Visserligen bara ett dygn i respektive land, men man hinner ju ändå få in en känsla.
Det är för övrigt slående hur mycket mer man upplever när man cyklar jämfört med när man åker bil, då man ofta mest stirrar rakt fram på vägen. När man cyklar ser man sig omkring på ett annat sätt. Man hör ljud, känner lukter och det är lätt att stanna till för att tex ta ett foto.
En sak som varit speciellt utmärkande i dessa två länder är ju cykelkulturen. Särskilt märkte jag detta idag. En vacker vårlördag genom Holland. Jag tror aldrig jag har sett så många cyklister på en och samma dag. 
Jag noterade också hur vanliga el-cyklarna har blivit här, vilket jag märker särskilt bland många äldre par som är på utflykt och man får bita i för att hänga med dem. ?
Cykelvägarna utgör en betydande del av vägnätet i de båda länderna, men jag noterade en högre nivå i Holland än i Belgien och jag vågar nog påstå att de är världsbäst på detta område.
Ytterligare en sak som jag lade märke till i de båda länderna är de välskötta trädgårdarna. Åtninstone vad jag har sett utmed vägarna. Mycket av blommor och pedantiskt välklippta buskar.
Jag hade ett bra cykelväder idag, när jag rullade ut tidigt i morgonen bland cykelvägar och kanaler. Soligt och lagom temperatur och till en början ganska vindstilla. Men ju längre dagen led, desto mer fick jag jobba för milen då vinden framifrån tilltog. Satte upp ett mål att ändå nå tyska gränsen som jag hade planerat innan kvällningen.
Jag passerade den strax efter kl 19 och tog sedan boende i staden Nordhorn, som är svenskbekant genom att vi genom tiderna haft många handbollsproffs i staden.
Fick nyss ett rejält mål mat och känner att jag nu kan runda av ytterligare en cykeldag på resan. Närmare bestämt den 15:e i ordningen.
273 mil cyklade så hör långt och om beräkningarna stämmer återstår ca 100 mil till min egen säng.
Därmed loggar jag ut för idag, men äventyret fortsätter som vanligt i morgon.
Gonatt mina vänner! ?