”Riktiga karlar”

”Riktiga karlar”

Riktiga karlarNi följer väl programserien ”Riktiga karlar” på TV4? Ett livsstilsprogram som följer fem män i åldrarna 28 – 41 och som har ett leverne som gör dem till tickande hälsobomber. Dom coachas av Jonas Colting, hälsoinspiratör och tidigare svensk elittriathlet, för att om fem månader ställas inför utmaningen att geomföra en olympisk distans i thriathlon. Detta är visserligen en underhållningsproduktion, men den har också en hel del tänkvärda inslag. I det senaste programmet genomför de en hälsoundersökning de mäter sin biologiska ålder, som ju tiill skillnad från vår kronologiska ålder egentligen är den riktiga och faktiska åldern. Det konstateras då att deras biologiska ålder är i princip pensionsmässig.

Att vi alla har olika biologiska ”åldringsklockor” har man ju känt till länge och det har också funnits metoder för att mäta den ”inre åldern”. Dock publicerades i fjol en intressant forskningsrapport där man följt ca 1000 personer på Nya Zeeland från de föddes fram till idag. Dessa är idag i samma åldersspann som grabbarna i TV-programmet. I studien lyckades man identifiera ett 20-tal biologiska markörer som går att kontrollera. Därigenom kan man numera då inte enbart fastställa en biologisk ålder, utan även mäta hastigheten på åldrandet. Där kan man se att skillnaderna börjar bli förvånansvärt stora redan i 20-års åldern. Åldrandeprocessen sätter alltså igång långt innan vi når vår kronologiska ålderdom. Vad som var särskilt anmärkningsvärt i studien var när man tittade på de som hunnit bli 38 år. Där varierade den biologiska åldern från 30 till över 60 år. Det visade sig att mellan 26 -38 kalenderår hade vissa tredubblat sin ålder, medan andra nästan hade föryngrats under samma period! Så även om det för vissa kan tyckas som skrämmande nyheter, så finns det som tur är alltså hopp. Idag vet vi nämligen väldigt mycket om hur man kan påverka sin biologiska ålder. Forskning visar att våra gener ligger bakom max en femtedel av åldrandet, medan resten då beror på livsstilen. Som jag ju tidigare skrivit går det ju då alltså med livsstilsförändringar inte bara bromsa den, utan till och med få den biologiska klockan att gå baklänges. Detta innebär ju i princip att man till viss del faktiskt kan föryngra sig!as att deras biologiska åldrar i princip är pensionsmässig. Skrämmande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *