Stenmark – Den 60-årige mästaren

Stenmark – Den 60-årige mästaren

Ingemar Stenmark
Av Bengt Nyman – http://www.flickr.com/photos/bnsd/6087941771/in/photostream/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18821996

Vår store skidlegendar Ingemar Stenmark är högaktuell igen. På SVT kan vi följa honom i programmet ”56-orna” och i TV4 var han först ut i programserien ”I huvudet på Gunde Svan”. Dessutom så är han just nu även dubbelt bokaktuell. Inom kort tid har böckerna ”Mer än bar å åk” samt ”Stenmark: Mästaren” givits ut, där den sistnämnda är hans egna memoarer.

Den lågmälde norrlänningen från Tärnaby har aldrig varit stor i orden. Han har istället alltid låtit resultaten tala, vilket de gjort med besked. Karln har faktiskt vunnit i stort sett allt han har ställt upp i. Hans två OS-guld, tre VM-guld och hela 86(!) världscupsegrar talar ju sitt tydliga språk. Men även utanför skidbacken har han visat prov på sina mästartakter. Inte minst i TV-tävlingarna Superstars (1996), Mästarnas mästare (2011) och Let´s Dance (2015) har han bevisat att han fortfarande har en extremt bra fysik. Inte ens Tsunamin i Thailand för drygt tio år sedan kunde besegra honom, då han lyckades springa ifrån den gigantiska vågen och ta skydd uppe i bergen.
Hans vältrimmade kropp är naturligtvis ingen slump. Ingemar tränade förmodligen hårdast av alla elitskidåkare i världen under sin storhetstid och även om det är på en lägre nivå nuförtiden så har han fortsatt att träna kontinuerligt sedan dess. Detta har gjort att han trots 60 år fyllda har en fysik som många 20 åringar enbart skulle drömma om. Det går ju inte annat än bli imponerad när man tex förra året såg honom från stillastående hoppa rätt upp på en på en 120 cm hög plint. Sådant inspirerar mig mycket och det bekräftar också att det verkligen går att hålla sig topptrimmad mycket längre upp i åldrarna än vad de allra flesta av oss tror.

Hur mycket tränar han då?
Ja, enligt han själv är det träning varannan dag numera och främst då cykling. Men som alla hans då utslagna konkurrenter bevittnade vid ”Mästarnas mästare” så är han så vältränad att han garanterat underdriver rejält.
För sådan är ju Ingemar. Han har ju till och med vid ett tillfälle sagt att han inte är så bra på slalom.

Och som svar på frågan hur det var att fylla 60 svarade Stenmark typiskt:

Jag bryr mig inte så mycket om att åldras. Att bli 60 är bara ett år till. Om jag är 60, 61 eller 59 spelar ingen roll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *