Stå upp för din hälsa!

Stå upp för din hälsa!

Är stillasittandet vår tids största hälsorisk?
Människan skapt för rörelse och behöver därför fysisk aktivitet för att må bra. Men fysisk aktivitet är ju inte bara träning. Det så stort fokus på träning idag att det är lätt att glömma av betydelsen av hur vi rör på oss i vardagen (städning, trädgårdsarbete, kortare promenader, rörelser i arbetet osv.). För även om det är regelbunden träning är bra så har det även stor betydelse för vår hälsa och vårt välmående vad vi gör mellan träningspassen.

Sverige är idag ett av världens mest stillasittande länder och vi sitter i snitt ca 9 timmar av vårvakna tid. Vi lägger alltså allt mindre tid på vardagliga bestyr och aktiviteter. Vi köper i allt högre grad tjänster och teknisk utrustning för att minska dessa. Exempelvis robotar för gräsklippning, dammsugning etc.

Stillasittande

Men vad gör vi då istället?
Jo, vi lägger allt mer tid framför TV:n eller datorn och vi tar gärna bilen för att transportera oss även kortare sträckor. Vi lever i en slags ”sittkultur” där det finns soffor, stolar och bänkar överallt. Vi kanske inte tänker på det men denna ”sittkultur” är faktiskt en enorm hälsorisk för oss. Ja kanske till och med vår tids största. Stillasittandet har i vissa sammanhang kallats för ”det nya röka”.
Det är inte stillasittandet i sig som utgör de stora hälsoriskerna, utan problemet är de långa stunder vi sitter och som är så vanligt idag. Anledningen är att när vi sitter så är vi i princip lika inaktiva som när vi ligger. I sittande position är nämligen våra största muskelgrupper som lår, rumpa och bål inaktiva och detta påverkar framförallt energiomsättningen som är viktig för vårt välmående.

Vi räknar idag med att långvarigt stillasittande orsakar var tionde dödsfall i västvärlden! Detta beror främst på att riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar ökar, vilket i sin tur ökar risken för en förtida död.
Tänk er nu tanken att man hade fått reda på att det skulle komma ett nytt influensavirus som skulle döda var tionde människa. Då minsann skulle det hända grejer. Man skulle tillsätta stora resurser för att forska fram ett nytt vaccin. Man skulle massvaccinera osv. 
Men när det gäller det långvariga stillasittandet så behövs inget sådant. Vi behöver bara resa på oss då och då så vi inte blir sittande för långa stunder.
Det handlar nämligen inte om att vi måste stå upp långa stunder, utan det är att göra avbrott i det långvariga stillasittandet som är viktigt. Bara genom att vi reser på oss några minuter varje timme så minskas hälsorisken mycket.
Efter alla rekommendationer och råd att träna så är detta något som börjat få allt mer uppmärksamhet. Att göra avbrott i det långvariga stillasittande anser man idag är en minst lika viktig hälsofaktor som pulshöjande träning.
Men kan vi inte välja?
Nej. Visserligen är i princip all rörelse bra för hälsan, men för att få en bra hälsoeffekt räcker inte enbart träning eller enbart vardagsrörelser. Vi behöver båda, det vill säga dels minska stillasittandet och även träna/motionera. Det ena kan inte ersätta det andra.

Så res er upp och stå upp för er hälsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *