Britt firar 100 pigga och friska år

Britt firar 100 pigga och friska år

Britt Dahl från Kristianstad har knappt hunnit fundera på att åren rullat på. Hon lever ett aktivt liv och hon är ständigt nyfiken på att lära sig nya saker. Idag fyller hon 100 år och det är en pigg och alert jubilar som svarar när jag når henne på telefon.
– Det känns lite speciellt att ha uppnått tresiffrigt men väldigt roligt, säger Britt som också har fått mottaga telegrammet från kungen och drottningen som skickas ut till alla 100-årsjubilarer i Sverige.
För 20 år sedan började hon gympa på Friskis & Svettis en gång i veckan och det gör hon fortfarande.
– Vi är en stor grupp med ca 80 seniorer som kör. Jag känner inte alla men alla känner nog mig eftersom jag är äldst, skrattar Britt.
Utöver gympan blir det också promenader med stavar några gånger i veckan.
– Jag har en runda på tre kilometer som jag brukar gå, berättar hon.
Men Britt är inte bara fysiskt aktiv, hon håller också hjärnan i trim genom att lösa korsord och lägga patiens. Handarbeten som sömnad och knyppling har också varit ett stort intresse större delen av hennes liv.
Britt gillar att hänga med sin tid och hennes nyfikenhet och intressen för att lära sig nya saker blir tydlig när hon berättar om att hon fick en läsplatta av sin son när hon var 97 år.
– Den har jag mycket glädje av. Jag hade aldrig hållit på med någon dator innan dess, men när jag fick min ”padda” gick jag en kurs och nu kan jag inte vara utan den. Exempelvis läser jag både dagstidningar och böcker på den, berättar Britt.

Britt Dahl 100 år

Kommer du fira idag?
– Ja, jag kommer ha öppet hus för släkt och vänner hos min son i Åhus så det ska bli roligt. Utöver att få vara frisk är det nämligen min familj och mina vänner som betyder mest för mig, menar hon.

Är det något du tror är särskilt viktigt för ett långt och friskt liv?
– Var positiv och se det ljusa i livet. Jag har alltid haft en förnöjsam inställning till livet och det tror jag har betytt mycket, avslutar hon innan det är dags att förbereda för alla gäster som väntas komma för att fira henne.

Ett stort grattis till Britt Dahl och javisst ska hon leva mer än hundrade år!

Foto: Ann-Marie Lang

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *