Lennart gav livet en ny chans

Lennart gav livet en ny chans

När Lennart Carlsson från Sundsvall för 12 år sedan fick diagnosen KOL gick han in i en tid av depression. Lennart hade i samband med detta fått beskedet att han förmodligen bara hade några år kvar att leva.
Detta skulle dock bli starten på en ny livsresa och även om det kan låta konstigt så är han idag glad att han drabbades av den svåra obotliga sjukdomen. Den hjälpte honom nämligen bryta ett livsmönster som var direkt hälsofarligt.
Idag, vid 59 års ålder, leker livet för Lennart och han mår trots begränsad lungkapacitet bättre än han någonsin gjort.

I mitt samtal med Lennart berättar han om hur hans liv som ung lovande bågskytt började förändrades när han började arbeta.
– Jag lade mer och mer tid på jobbet och det blev också mycket tjänsteresor med allt vad det innebär, berättar Lennart.
1980 började han röka och med långa arbetsdagar med sena kvällar ökade också hans konsumtion av alkohol och dålig mat.
– Jag har under många år haft en alldeles för hård och ohälsosam livsstil, menar Lennart.
Lennart förstod innerst inne att det inte var bra och många påpekade också för honom att han rökte alldeles för mycket, men han lyssnade inte.
Men när han märkte hur konditionen blev allt sämre tog han sig till sist i kragen och gick till läkare. Han var då storrökare, alkoholberoende och kraftigt överviktig.
– Jag fick beskedet att jag hade KOL och endast 53% kvar av min lungkapacitet, berättar Lennart.
Även om Lennart då tog tag i sitt tobaksberoende och lyckades sluta med rökningen helt inom sex månader så blev han allt sämre. Hans lungkapacitet fortsatte snabbt nedåt och han insåg att döden väntade runt hörnet. Vetskapen om att han svävade i livsfara gjorde honom deprimerad och de råd han fick från läkarna var att han skulle vila och vara försiktig.
– Jag var visserligen fri från rökningen, men med deppandet blev det istället värre med alkoholen.
2009 kom en viktig händelse i Lennarts liv.
– Vi höll på att städa på mitt kontor och min son hittade då min gamla pilbåge som hade legat orörd i 24 år, berättar Lennart.
På uppmuntran av sin son tog han bågen och traskade efter alla år tillbaka till bågskyttebanan. Han började skjuta igen och hittade där också tillbaka till gemenskapen med sina gamla kompisar. Livsglädjen började komma tillbaka och 2010 fick hade han kraften att ta tag i sin livsstil.
– Jag började så smått att träna, trots läkarnas uppmaning till försiktighet.
Till en början orkade han bara gå 35 meter och var tvungen att vila efter halva vägen när han skulle hämta pilarna vid tavlan. Tyvärr hjälpte inte detta och han blev succesivt sämre för varje år.
2014 var lungkapaciteten nere på 21 % och läkarna började prata om rullator och syrgas.
Detta blev en livsavgörande vändning för Lennart.
På Sofiahemmet mötte han en läkare som gav honom råd som gick tvärtemot de han tidigare fått.
Läkaren tyckte jag skulle öka träningen rejält och börja köra hårt. Lennart kunde efter överenskommelse med sin arbetsgivare gå ner i arbetstid och höjde träningsdosen drastiskt.

Lennart springer
– Jag började träna 25 timmar i veckan. Med daglig styrketräning och många långa promenader lyckades han vända på den nedåtgående spiralen och lungkapaciteten började förbättras.
– De ”döda” delarna av lungan kan visserligen aldrig bli friska igen, men istället har jag nu förstått att det med hård träning går att förbättra de delarna som är fortfarande är friska, förklarar Lennart.
När orken kom tillbaka blev det allt mer tid på bågskyttebanan och han började en nysatsning inom 3D- bågskytte, som är en gren där man skjuter på konstgjorda djur i terräng. Framgångarna lät inte vänta på sig och han har sedan dess tagit 3 SM-guld i elitklassen, 6 SM-guld i sin åldersklass samt deltagit i EM.

Lennart Carlsson bågskytte
Idag tränar Lennart ca 30 timmar i veckan.
– Det kan bli 2 timmar snabb promenad följt av 1 timme styrketräning på förmiddagarna. Sedan arbete några timmar och på kvällen blir det bågskytte någon timme.
Lennart har också gått ner 25 kg och sedan 10 år tillbaka avstår han även helt från alkohol.
– Jag har aldrig mått så bra i hela mitt liv som jag gör nu berättar Lennart och det hörs verkligen att han sprudlar av nyvunnen livsglädje.
Lennart vet att han kunde varit död nu om han inte hade börjat träna och därför vill han nu sprida sitt budskap.
– Ungefär en halv miljon svenskar har KOL och många vet inte ens om det, så tveka inte att göra en lungundersökning om du upplever försämrad ork, hostningar, hög anfåddhet eller förkylningar som inte riktigt vill gå över.

Har du några andra råd du skulle vilja förmedla?
– Ja träna mycket, rök inte, använd alkohol med försiktighet och jobba inte ihjäl dig, avslutar Lennart och passar också på att avslöja en glädjande nyhet.
– Jag har precis fått veta att jag åter har blivit uttagen till elit-landslagets bruttotrupp i 3D-bågskytte, så nu blir det hårdträning närmaste tiden. I Maj tas nämligen laget ut till EM i Slovenien som går nästa sommar och där siktar jag på att ta en plats.
Därmed tackar jag Lennart för hans fantastiska livsberättelse och önskar honom lycka till mot nya framtida mål.

Foto: Peter Arlekrans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *