Vi är stenåldersmänniskor med nya levnadsvillkor

Vi är stenåldersmänniskor med nya levnadsvillkor

Evolutionen har gjort oss människor till vad vi är idag.
I strävan efter överlevnad och fortplantning har vi anpassat oss för att möta livets hårda villkor. I dag bär vi arvet från denna utveckling som har tagit många tusentals år och i en helt annan miljö än den vi lever i idag.
Människans utveckling

För att få lite perspektiv skulle vi kunna se jordens 4,6 miljarder år vore ett maratonlopp på 4,2 mil. Tänk er då att det är först under sista milen dyker de första encelliga organismerna upp. På upploppet när det är 30 meter kvar ser de första däggdjuren dagens ljus. Med 2 meter kvar vandrar de första människorna (homo sapiens) på jordens yta. Om vi tittar på de senaste 100 åren så är vi inne på sista millimetern av detta maratonlopp, och det är under denna millimeter som förändringarna av människans levnadsvillkor har varit som mest drastiska.
Våra kroppar är skapta för att röra på sig, det har människan gjort i många tusentals år under framförallt jakten på föda. Men eftersom anpassningen av våra arvsanlag alltså kräver tusentals år så har det blivit problem när utvecklingen till ett modernt samhälle går så rasande fort som det gör idag.
Våra kroppar är i princip de samma som vi hade på stenåldern och dessa är alltså inte anpassade för det inaktiva välfärdssamhälle som vi har skapat på en historiskt kort period. Faktum är att i början på 1900-talet, då vi levde i ett jordbrukssamhälle, var fysisk inaktivitet inget problem. Under 50-60 talet växte industrisamhället fram och folk började flytta till städer och det var nu man började se en ökning av tex  hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Men industrijobben var under denna tid fortfarande ganska fysiskt krävande. Under 80-talet började ett service- och IT samhälle ta över och detta har gjort våra liv ännu mer inaktiva och stillasittande. Vi är helt enkelt inte anpassade för att leva ett sådant inaktivt välfärdsliv som vi lever idag, med dessutom obegränsad tillgång till mat och sötsaker.

Sverige är idag ett av världens mest stillasittande länder och vi sitter i snitt 9 timmar av vår vakna tid. Många av oss har idag kontorsjobb där vi sitter ner vid en datorskärm större delen av dagen och när vi kommer hem lägger vi allt mindre tid på vardagliga aktiviteter som gräsklippning, dammsugning osv. Vad gör vi då istället? Jo, vi skaffar istället robotar och andra hjälpmedel för att frigöra tid som vi lägger ännu mer sittandes framför TVn eller datorn. Dessutom använder vi ännu mer bilen för att transportera oss även om det rör sig om kortare sträckor.
Vad tror ni detta får för följder?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *