Se aldrig ålder som ett hinder

Se aldrig ålder som ett hinder

Fauja Singh
Fauja Singh, världens äldste maratonlöpare

Jag har alltid fascinerats av människor som spränger gränser. Och jag blir särskilt inspirerad av de som på något sätt lyckas trotsa sin ålderdom och göra saker som vi inte tror är möjligt när man blir äldre. På något sätt bidrar dessa till en känsla av en hoppfull framtid.
Och allt fler klarar att prestera allt mer längre upp i åldern. Den ökande medellivslängden är naturligtvis en förklaring till detta rent fysiskt, men jag är också övertygad om att mycket ligger på det mentala planet. Det man tidigare förknippat med ålderdom förändras ständigt och om man ser sig som yngre än sin kronologiska ålder, släpper också många mentala spärrar och man inser att man har högre kapacitet än man tidigare trott.
Genom hela livet är det ofta vår inställning som avgör om ser hinder eller möjligheter. Om vi väljer att avvecklas eller utvecklas.

Ett lysande exempel på vad man kan prestera högt upp i åldern är den nu 105-årige Fauja Singh, även kallad ”The Tubaned Tornado”.
Att springa ett maraton är en otroligt tuff utmaning för de flesta, men tänk er då att

göra det som 100-åring. Är det överhuvudtaget möjligt? Jodå, det var vad denne indiskfödde britt gjorde 2011 under Toronto Waterfront Marathon och blev därmed inskriven i historieböckerna som världens äldsta maratonlöpare genom tiderna. För er som enbart använder åldern som en ursäkt för att börja träna kan tänka om. Singh var nämligen 89 år när han började springa. Tre år senare, alltså som 92-åring, sprang han sitt första maraton på 5:40 och vilket var nytt världsrekord för män över 90 år. Förutom att han alltså sedan blev den förste 100 åring att springa ett maraton, satte denne levande legend också alla världsrekord från 100 m upp till 5000 m i sin åldersklass under en och samma dag.
Det är som sagt aldrig för sent …

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *