Den aktiva soffpotatisen

Den aktiva soffpotatisen

Aktiv soffpotatisVet ni vad en aktiv soffpotatis är?
Jo, låt oss ta ett ganska vanligt exempel.
Tänk er en medelålders man som tränar på gymmet två gånger i veckan. Han tycker därför att han är väldigt hälsosam trots att han för övrigt kör bil till och från sitt kontorsjobb, där han sitter 8 timmar per dag och när han sedan kommer hem blir det oftast TV-soffan.
Om vi nu jämför honom med exempelvis en mammaledig kvinna som har fullt upp hela dagen med barn, städning, matlagning osv. Hon tycker inte hon är hälsosam för att hon kanske varken hinner eller orkar med någon träning.
Att dessa två personer har de bilderna av sig själva är kanske inte så konstigt, eftersom fysisk aktivitet oftast förknippas med träning och inte med vardagsrörelser. Men båda är ju faktiskt fysiskt aktiva fast på två helt olika sätt.

Vilken av dessa två skulle du se som mest hälsosam?
Det är stort fokus på träning idag, och jag tror det finns en allmän bild av att hälsosamma människor skapas på gymmet. Därför tror jag de flesta utomstående skulle säga att mannen är mest hälsosam eftersom ju tränar.
Jo, han tar i och anstränger sig regelbundet. Det är bra och i detta kan vi säga att han har ett friskStillasittande och träningbeteende. Men sedan sitter han i princip resten av sin vakna tid och där har han å andra sidan ett riskbeteende
Kvinnan skulle man däremot kunna säga har ett riskbeteende i att hon aldrig tränar, men har samtidigt ett friskbeteende i att hon ändå är i rörelse hela dagarna och hinner inte sitta ner.

All rörelse är alltid bättre än ingenting, men som jag skrev i inlägget ”Problemet med långvarigt stillasittande” så behöver vi för att få bäst hälsoeffekter, både träna där vi anstränger oss och höjer pulsen och minska vårt långvariga stillasittande.
Man skulle därför kunna se det som att fysisk aktivitet ur ett hälsoperspektiv har två dimensioner (se bild). Träning och minskat stillasittande är två av varandra oberoende hälsofaktorer.
Så därför får vi inte ut alla hälsofördelar av vår träning om vi ändå sitter stilla för mycket under resten av tiden. Och omvänt. Även om vi inte sitter så mycket utan är lite i rörelse om dagarna, behöver vi ändå få in träning där vi anstränger oss och höjer pulsen.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *