GÖRANS VÄG MOT VM:
Det är aldrig för sent att börja träna!

GÖRANS VÄG MOT VM:
Det är aldrig för sent att börja träna!

Den här gången skall jag inte skriva om mig själv utan istället berätta om min simtränings kompis Jan (Janne) Patrikson. Han fyllde 70 år nu i februari. Han har under merparten av sitt yrkesverksamma liv antingen suttit framför eller bakom skolkatedern, den senare delen som lärare, rektor och skolledare.
Någon fysisk aktivitet har det inte varit mer än att gå fram och tillbaka till bilen och ovan nämnda kateder. Men han har tre barn och alla tre har tränat simning i Simklubben Elfsborg. När familjen var i badhuset simmade dessa tre som delfiner runt och under pappa som då knappt höll sig flytande.

Efter moget övervägande och förmodligen många våndor anmälde sig Janne i början av 2000-talet till en crawlkurs i  simklubben. Efter fullbordad grundutbildning började han träna med simklubbens Masters (veteran) sektion.
Det dröjde inte länge innan Janne ställde upp i Masters SM i simning, han tävlade på alla sträckor från 50-400m frisim. I början på 2000-talet simmade alla triathleter med SK Elfsborg men löpträningen gjordes hos Sport och Kamratklubben Knallen.
Det dröjde inte länge innan Janne dök upp hos SOK Knallen och skulle vara med på löpträningen, första gången var en vintersöndag, långpass och minus 5 grader. I Jannes dåvarande värld var minus 5 grader kallt och man klädde sig därefter. Han kom till träningen iklädd, löparskor, raggsockar, långkalsonger, jeans undertröja, skjorta, tröja, täckjacka, mössa och vantar. Vi andra tittade på honom och undrade om han skulle springa i alla kläderna.
Janne svarade att det var kallt ute och då har man kläder därefter. OK sa vi andra och gav oss iväg, Janne var med i 3-4 km sedan höll han på att flyta bort och fick vända hem igen. Gången därefter var det ”riktiga” löparkläder som gällde. Janne har sedan dess sprungit ett antal  ½-maror och till och med en maraton.

Janne Patriksson

Efter något år när Janne tränat både simning och löpning var steget inte långt till Triathlon. Racercykel  köptes och cykelträningen började och Janne började att tävla i Triathlon. I början var väl tävlingsinstinkten inte så utvecklad, vilket följande historia berättar.
Vi skulle tävla på sprint  RM (riksmästerskap) det får inte heta SM av någon anledning. Dagen före skulle vi bekanta oss med cykelbanan och i en högerkurva efter en brant nedförsbacke ser jag att Jannes innerpedal är nedåt. Det finns då risk att den tar i asfalten om man lutar cykeln för mycket. Jag påpekade detta för Janne, han tittade på mig och sa, ingen risk jag bromsar i nedförsbacken och lägger inte ned cykeln i någon kurva.  
Efter detta har Janne gjort många både sprint och olympiska triathlon tävlingar, dessutom placerat sig på pallen på RM.

Sedan några år tillbaka tränar vi simning ihop.  3 ggr/vecka och passen ligger på 2500-3000m. Janne är en bra träningskompis, han fullföljer alltid ett träningspass. Jag kan vara sliten och svikta någon gång men är Janne med så kör vi hela passet.
Jag känner inte någon där “BÄTTRE  MED  ÅREN” stämmer bättre än på min träningskompis Janne.

/Göran Magnusson

Ett svar på ”GÖRANS VÄG MOT VM:
Det är aldrig för sent att börja träna!

  1. Så kul att läsa. Detta är min, och hela min klass, mentor från vår gymnasietid på Marks Gymnasieskola. Minns Jan som just den personen som satt på katedern hela tiden. Vi kunde nog springa cirklar runt honom då. Vi tog studenten 1984 och då föddes Jannes första barn. Det är aldrig för sent att börja träna. Heja Jan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *