Livslång cykling

Livslång cykling

Den franske cyklisten Robert Marchand fick stor uppmärksamhet 2012 då han som 100-åring cyklade över 24 km på en timme. Han slog också världsrekordet i ålderskategorin 100+ över 100 km, vilket han avverkade på 4 timmar och 17 minuter. 
Sedan dess har han fortsatt att slå nya världsrekord och nu som 106-åring sitter han fortfarande på cykelsadeln. Han tränar 10-20 km dagligen och har ännu inga planer på att sluta cykla!
Roberts fysiska kapacitet är naturligtvis unik i hans ålder, men faktum är att han är bara ett av många exempel på människor som gör fantastiska prestationer allt högre upp i åldern.

För att förstå hur detta är möjligt måste vi först inse att det kan vara stor skillnad på vår kalenderålder och vår biologiska ålder. Åldrandet är nämligen en biologisk process som pågår i kroppen hela livet genom gradvisa förändringar i organen, som i takt med att åren går gör att funktionen i dessa försämras. 
Den biologiska åldern ett mått på hur långt vi har kommit i denna åldrandeprocess och detta styrs av dels av våra gener, men också av livsstilsfaktorer. Ja, studier pekar nu på att livsstilen till och med är mer avgörande än generna. Detta innebär att vi faktiskt har större möjligheter att påverka vårt biologiska åldrande än vi tidigare trott.
Genom träning och en medveten aktiv livsstil kommer våra biologiska klockor helt enkelt att ticka långsammare och mätningar visar på stora skillnader i biologisk ålder. Vältränade 80-åingar kan vara både friskare, starkare och mer välmående än otränade 30-åringar!

Stefan Wendt cykling

När vi blir äldre har det varit normalt att vi ändrar vår livsföring till ett mer bekvämt och stillsamt liv, vilket paradoxalt nog leder till att i sin tur påskynda åldrandet. Detta är inte så konstigt då vi många gånger fått inlärt att vi ska vara mer försiktiga när vi blir äldre, inte minst när det gäller fysisk ansträngning. Detta har visat sig vara felaktiga råd. Förutsatt att vi är friska är det tvärtom viktigt med ansträngning och att vi därför fortsätter träna.
Men med nya kunskaper och synen på vår ålderdom ser vi nu glädjande en förändring. Många lever nu mer aktiva liv allt högre upp i åren och vi ser allt fler seniorer i löpspåren, på gymmen och inte minst i våra cykelgrupper. 

Att just cykling växer bland äldre är ingen tillfällighet. Dels anses cykling vara en av de mest skonsamma träningsformerna och det är därför just cykling används flitigt inom exempelvis rehabilitering. Men jämfört med andra idrotter har det har också visat sig att det går att bibehålla en relativt hög prestationsnivå även högre upp i åldern. Detta gäller särskilt på längre distanser som exempelvis Vätternrundan, där många cyklar på förvånansvärt bra tider i förhållande till sin ålder. Detta gör det möjligt bedriva cykelträning i grupp där inte åldern spelar så stor roll.

Så gör som Gustaf ”Stålfarfar” Håkansson gjorde vid premiären av Sverigeloppet 1951. Trotsa åldersgränsen och cykla vidare. För vem vet, en dag kanske det är du som slår Robert Marchands världrekord för 100-åringar. Och gör du inte det så har du åtminstone med stor sannolikhet haft ett långt, friskt och roligt liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *