Leif är Sveriges äldste Strongman

Leif är Sveriges äldste Strongman

När Leif Magnusson gick i pension vid 65 års ålder såg livet inte så ljust ut. Han var då kraftigt överviktig och som ett brev på posten drabbades han av en hjärtinfarkt. När han dessutom blev diagnostiserad med flera andra allvarliga åkommor, kändes det många gånger som att han hade sin framtid bakom sig. Men till slut knöt Leif näven och bestämde sig för att förändra sin livsstil.
Idag och mår Leif inte bara toppen, han är förmodligen också Sveriges starkaste 74 åring!

Leif Strongman marklyft

Det var ett speciellt inlägg i mitt facebookflöde som för en stund fick mig att stanna till i mitt skrollande. En ”krutgubbe” som enligt inlägget var 74 år, hade lagt ut en film där han med ett ok över axlarna gick 20 meter bärandes på 215 kg!
En snabb googlesökning gav mig att Leif Magnusson har figurerat en del i media eftersom han är Sveriges äldsta ”Strongman”. Jag förstod att under epitetet ”Bättre med åren” vore det nästan tjänstefel att inte ta reda på mer om denne urstarke man från Kungsör.
Jag hade visserligen hört talas om Strongman och visste att det är en kraftsport som kommer från USA. Jag läste på lite mer om sporten och förstod då att den fokuserar på funktionell styrka och att den för tankarna till gammalt hederligt kroppsarbete. Förutom ok ingår dessutom flera spännande grenar som exempelvis:
– Atlas stenar, en tung sten skall lyftas upp till en viss höjd
– Däckvält, där ett traktordäck ska vältas ett visst antal gånger på tid
– Farmers walk, där man går en viss sträcka med en tung vikt i varje arm
– Truckpull, som innebär att dra en lastbil(!) en viss sträcka
mm.

Leif Strongman MagnussonNär jag ringer upp Leif Magnusson möts jag av en mycket pratglad herre som med stor entusiasm berättar om hur han sent i livet fann sporten och hur han nu blivit Sveriges kanske starkaste 74-åring.
Att Leif är just pratglad är faktiskt också anledningen till att han kommit dit där han är idag. Han kom nämligen i kontakt med sporten genom ett speakeruppdrag.
Jag ber Leif berätta om sitt liv och han förklarar då hans yrkesbana varit inom det ekonomiska och politiska området, med allt vad det innebär
– Jag har jobbat som statsvetare, nationalekonom och lärare inom internationell ekonomi, men även haft andra uppdrag inom exempelvis EU, berättar Leif.
– Även om jag också har hållit igång med golf, jakt och lite skidåkning så har jag ändå haft ett yrkesliv som kanske inte alltid varit så hälsosamt. Kilona hade med åren satt sig på kroppen och när han var 65 år vägde han 110 kg.
– Jag brukar säga att jag var smällfet och som ett stort A i ryggen, nu väger jag 20 kg mindre och är istället som ett stort Y i ryggen, skrattar Leif.
Leif kom i samband med pensionsåldern till en något av en livsavgörande punkt i livet.
– Jag fick inte bara en hjärtinfarkt utan också diskbråck, ljumskbråck samt struplocksinfektion. Allt kom på en gång och jag tänkte att nu är det nog kört med mig, berättar Leif allvarsamt.
– Men på något sätt lyckades jag mobilisera mitt ”jävlar-anamma” och tänkte att jag ska nog f-n visa dom:

Leif och coachen
Leif bestämde sig för att börja träna på Sporting Gym i Kungsör. Detta skulle visa sig vara ett gym som hade inriktning på just Strongman och det var så han kom i kontakt med sporten.
– Ja, jag mötte där min nuvarande tränare Oskar ”coachen” Jonsson. Oskar, som är ordförande för gymmet och dess inriktning på Strongman, upptäckte att jag hade lite av talets gåva och han frågade  om jag kunde tänka mig att vara speaker på Dam-SM, berättar Leif.
Så blev det och Leif gjorde detta så bra att det följdes av fler speakeruppdrag på SM-tävlingar för damer och sedan även tävlingar för herrar. Leif fastnade direkt för sporten som han upptäckte var väldigt publikvänlig, men framförallt slogs han av vad otroligt social och prestigelös den var.
– Även som tävlingskonkurrenter så hjälper man och inspirerar varandra. Deltagarna är nästan som en stor familj, förklarar Leif.
Det var sedan när Leif började fundera på hur han skulle kunna bli en ännu bättre speaker, som tanken föddes att han själv skulle prova på Strongman. Att kunna sporten teoretiskt är en sak, men han menar att för att han skulle kunna utveckla sig ytterligare som speaker behövde han själv få slita lite och känna på det på riktigt.
Leif började träna hårt och tungt och vid 70 års ålder gjorde han tävlingsdebut.
– Det fanns då ett antal tävlingsklasser, men ingen för oss som var äldre. Jag tyckte att det borde finnas en klass för pensionärer och tog upp det med Oskar, berättar Leif.
Klassen instiftades och vid första SM:et var det fyra som ställde upp, varav Leif var en av dem.
– Det är naturligtvis tufft att kunna hävda sig mot de i klassen som är nästan 10 yngre, men jag kan utan att skryta säga att jag är jäkligt stark för min ålder och den äldste som tävlar i Strongman i Sverige.
Leif har idag tre svenska mästerskap bakom sig och när han nu snart går in på sitt 75:e år siktar han på ytterligare ett. Han har inga planer på att lägga av har nu även fått sponsorer.
Leif följer ett träningsprogram som innebär hård träning 4-5 dagar i veckan. Han har hälsomässiga kanonvärden och en vilopuls på 50.
– Jag tränar inte för att bli yngre, utan jag tränar för att bli äldre, säger Leif.
Han menar att det är viktigt att tänka på att livet inte slutar vid 65.
– Nej, det är ju då det börjar, skrattar han och kommer samtidigt med lite av en ”cliffhanger”.
– Håll koll på mig för när jag fyller 75 kommer det hända mycket, avslutar Leif hemlighetsfullt.
Därmed avslutar jag en mycket trevlig pratstund med Leif ”Strongman” Magnusson och önskar honom all lycka till med sina framtida förehavanden.
Om ni vill följa Leif så finns han på facebook under sitt eget namn och på Instagram som ”leffemag”.
 

Leif Magnusson God Jul

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *