”Magnus på balkongen” 75 år

”Magnus på balkongen” 75 år

Magnus Andersson från Malmö är vardagsmotionären som tränar för välmående, men som samtidigt sprider stor inspiration till sina jämnåriga.
– Jag har alltid haft ett stort fotointresse och i 60-årsåldern gick jag en videoredigeringskurs, förklarar Magnus.
Han hade då börjat med veteranfriidrott och som en kul grej började han göra videofilmer från olika träningsmoment.
Eftersom han själv kände att han mådde så bra av att träna, ville han även inspirera andra till ett aktivt liv.
Därför redigerade han filmerna med musik och började sedan lägga ut dem på Instagram och Facebook. Han fick snabbt stor positiv respons och därför har det bara fortsatt.
Idag är Magnus ett kännt ansikte i olika träningsgrupper på sociala medier.
– Man kan säga att jag blir inspirerad av att få inspirera, säger Magnus.
Han uppmärksammades i SVT:s ”Vardagen under Coronakrisen” i våras, då tittarna uppmanades att skicka in filmsnuttar från sitt vardagsliv i isolering.
I Coronatidens tecken hade Magnus förflyttat sin träning till sin hemma-balkong och i vanlig ordning filmat detta.
– Jag skickade in en liten videosnutt till SVT från min balkong-träning och tänkte inte mer på det förrän en bekant sa att han hade sett mig på TV. Jag fick mycket ”gillningar” på inslaget och nu kan man ju titulera sig TV-kändis, skrattar Magnus.
Idag fyller Magnus 75 år och han kan blicka tillbaka på ett liv där han varit aktiv till och från, men där det alltid har funnits ett stort idrottsintresse.
– När jag var yngre blev det som för de flesta mycket fotboll ”på gården”, men sedan började jag även med friidrott där jag också tävlade lite i bla höjd- och stavhopp, minns Magnus.
Annars har det mesta i hans liv kretsat runt familjen. Magnus är gift och har tre barn (och numera även sex barnbarn) och sitt yrkesliv har han tillbringat som socionom ”på fältet”.
Under barnens uppväxt engagerade han sig mest i dem och i familjens sommarhus, men fysiskt aktiv var han ändå genom vardagscykling och lite motionslopp i löpning..
– Jag har nog levt ett ganska sunt liv genom åren, men också haft en hel del tur som har fått vara frisk och ha hälsan, säger Magnus.
I 60-årsåldern hittade han dock tillbaka till sin barndomssport friidrott och numera tränar han veteranfriidrott tillsammans med andra pensionärer tre gånger i veckan. Även om Magnus också tävlar (främst på lokal nivå) så är träningen dock mer av allmän karaktär och det är något som Magnus gillar.
– Ja, jag tror på mycket variation i träningen och helst med egen kroppsvikt.
Magnus är därför väldigt mångsidig och är även med i en gymnastikförening där det mest blir styrke- och smidighetsträning.

Vad som dock utmärker Magnus allra mest är hans nyfikenhet när det gäller att ständigt hitta nya och kanske inte alltid så traditionella aktivieter och träningsformer.
Dels ser han det lite som en kul grej, men också för att förutom styrka och kondition få med egenskaper som koordination, smidghet, rörlighet och balans i sin träning.
Magnus försöker följa med i forskningen och menar att den visar att många övningar inte bara hjälper till att bromsa vårt åldrande rent fysiskt, utan även hjärnan kan hållas i trim längre upp i åldern.
Exempel på lite ”udda” aktiviteter som Magnus övar regelbundet är:
– Jonglering
– Stå på huvudet
– Stå på händer
– Cykling på enhjuling
– Gå på lina
Han åker även inlines i bland samt den senaste aktiviteten han kommit på som han kallar för ”hisskapplöpning”.
– Ja, jag blev inspirerad av Mattias Sunneborn och Jenny Åkervall och deras kampanj ”100 trappsteg”. Hisskapplöpning går ut på att jag startar hissen på bottenvåningen i trappuppgången där jag bor och sedan försöker jag hinna före hissen upp till 4:e våningen. Det gäller att vara påhittig och hitta träning i vardagen, menar Magnus.

Magnus Andersson simhopp

Gillar man att testa nya träningsformer som pensionär får man också räkna med att ofta vara äldst.
För några år sedan gick Magnus till exempel med i en stavhoppsgrupp som bestod av flickor i 14-årsåldern. Han var lite nervös inför detta men blev helt accepterad och alla i gruppen var mycket hjälpsamma. Samma sak var det när han för några år sedan fick för sig att börja med simhopp.
– Jag frågade om det var okey att jag var över 70, men jag var välkommen och jag var naturligtvis klart äldst även där, skrattar Magnus.
Träning kopplat till åldrande är något som intresserat Magnus ända sedan han läste boken ”Senior Power”, som han för övrigt vill rekommendera. Han menar att det finns vissa saker som man behöver tänka på för att träningen ska bästa livskvaliteten i ålderdomen.
Att få in balans, explosiv styrketräning och tänka på att man behöver mer återhämtning mellan passen är något som Magnus tagit åt sig.
Därför försöker han hålla träningen till 2-4 dagar i veckan och han avslutar alltid duschen med kallvatten.
Ja, jag hört att det också ska kunna påskynda återhämtningen, men framförallt gör jag det för att jag tycker det är skönt.

I dag fyller alltså Magnus 75 år och han tänker fortsätta träna så länge han kan och får vara frisk.
– Ja, får jag bara behålla hälsan hoppas jag på att kunna stå på händerna även när jag fyller 90, avslutar Magnus.
Bättre med åren tackar för pratstunden och önskar denne glade skåning en bra födelsedag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *