Träning och åldrande

Träning och åldrande

Jag heter Stefan Wendt och är en Skövdebo på 53 år. Jag har under hela mitt liv haft ett brinnande intresse för fysisk träning. När jag var yngre spelade jag fotboll och tävlade i skidåkning. Som längdskidåkare kom jag i de senare tonåren att tillhöra distriktseliten, där en 147:e plats i Vasaloppet tillhör mina främsta meriter. Med åren så har min träning dock blivit allt mer allround och hälsoinriktad med mer fokus på välmående än prestation. Just intresset för hälsoaspekterna inom fysisk aktivitet har präglat mig allt mer.
I min roll som hälsocoach på min tidigare arbetsplats fick jag möjligheten att utbilda mig till hälsocoach och licensierad personlig tränare vid Lillsveds idrottsfolkhögskola i Stockholm. Jag har alltså förutom min egen livslånga erfarenhet av träning, även studerat en hel om hälsa och träning.
Eftersom jag själv har passerat 50-strecket har jag på senare år blivit allt mer intresserad av hur fysisk aktivitet påverkar oss när vi börjar komma längre upp i åren. Vi har ju det så inlärt i oss att vi är på toppen av vår förmåga någonstans mellan 20 och 30 år och att vi därefter dalar med åldern. Visst påverkas vi av att vi blir äldre, men hur mycket sitter egentligen i skallen?

Stefan under cykelvasan 2016
Full fart vid cykelvasan 2016

För två år sedan genomförde jag ett äventyrsprojekt där jag under två veckor på egen hand cyklade 215 mil genom Sverige, från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder. Detta gav mig stora insikter om viken kapacitet vi egentligen besitter och hur man med rätt inställning kan klara mycket mer än man tror.
Det kommer allt fler studier (och för den delen även levande bevis), som tyder på att vi inte alls behöver försämras med åldern i den takt som vi tidigare trott. Tvärtom så kan vi faktiskt till och med förbättras(!) på vissa områden. Mitt intresse för dessa oanade resurser i både kropp och huvud förstärks hela tiden och jag är numera övertygad om ålderns ringa betydelse i sammanhanget. Man kan helt enkelt fortsätta att utveckla sig både mentalt och fysiskt mycket mer än vi tror även längre upp i åren.
Denna insikt har inspirerat mig mycket och jag gick därför en utbildning på Bosön som heter “Senior Power”. Kursledare var Michail Tonkonogi, som är professor i medicinsk vetenskap och en av landets främsta experter när det gäller träningens påverkan på åldrandeprocessen. Utbildningen handlade just om hur vi genom främst fysisk aktivitet faktiskt kan skjuta upp vårt åldrande och ur vissa aspekter till och med bli ”yngre” rent biologiskt. Vi kan alltså genom träning inte bara öka förutsättningarna för att leva fler år, utan också piggare, friskare och roligare år. Jag vill med denna nya blogg inspirera till en livsstil där fysisk träning utgör grunden för inte bara ett längre liv utan också ett liv med högre livskvalitet.

 

5 svar på ”Träning och åldrande

 1. Så bra skrivet Stefan och väldigt intressant märker ju själv att träningen har bara positiva effekter på mig ?

  1. Tack Lotta
   Ja mer träning och mindre mediciner åt folket!
   Dessutom tycker jag det bara blir roligare ju mer jag håller på.

   1. Det märks förresten verkligen på dig Lotta att du tränar mycket nu för tiden. Du utstrålar ju hälsa!

 2. Vad kul Stefan 😉
  Här kommer jag hänga och inspireras av det du skriver!
  Själv har jag passerat 42 år och börjar tom. få ont i ena höften 🙁
  Dags att steppa upp med träningen tror jag!

  /Camilla Rehn Tjällén

  1. Hej Camilla
   Ja hoppas denna blogg kommer inspirera till träning. Finns inga garantier men man ökar helt klart sina förutsättningar för att hålla sig pigg och frisk mycket längre upp i åren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *