Peptalk #6: Evy Palm

Peptalk #6: Evy Palm

”Det är aldrig för sent …”
Ja, detta är ett utryck vi hört tidigare, men vem i Sverige skulle kunna exemplifiera detta bättre än ”bambatanten” från Lidköping Evy Palm.
Evy som i dagarna fyller 75 år, kan blicka tillbaka på en löparkarriär som inte bara är enastående, utan också unik och saknar motstycke i sitt slag inom svensk långdistanslöpning.Evy in action
Hon är tvåbarnsmamman som jobbade i skolkök och för att få lite motion började jogga ett par dagar med en kompis. Hon var då 34 år, hade aldrig sysslat med någon idrott mer än på skolgymnastiken när hon var yngre. Några andra planer med sin löpning än för motions skull fanns inte fram till den dagen då hon såg en annons i den lokala tidningen att det skulle hållas kommunmästerskap i terränglöpning. Hon ställde upp råkade vinna den tävlingen. Hon fick blodad tand och fann ganska snart stor glädje i löpningen. Just passionen till löpningen har genomsyrat hela Evys liv och det är förmodligen den största anledningen till att hon kunde utvecklas till den fantastiska elitlöpare hon sedan skulle bli.
När hon sju år senare debuterade som 41-åring landslagsdressen vid VM i Helsingfors fick det stor
uppmärksamhet, och när hon vann 10 000 meter vid Finnkampen på Stockholm stadion, blev hon Evy med hela svenska folket. Hon var som Evy med pokalallra bäst när hon var mellan 46 och 49 år och förutom att hon blev uttagen till OS i Seuol 1988 radade hon upp segrar i olika sammanhang.
På meritlistan finner vi bland annat tre segrar i Stockholm marathon, tre segrar i Göteborgsvarvet, fem segrar i Tjejmilen och 13 SM-guld.
Hennes karriär, som peakade då hon som 47-åring vid London maraton noterade fantastiska 2.31.05 har även fått stor massmedial uppmärksamhet och hon har bland annat deltagit i Svt:s Mästarnas mästare.

Jag mötte Evy vid hennes köksbord hemma i Lidköping för ett mycket trevligt samtal, där vi pratade om det mesta runt hennes fantastiska löparkarriär. Jag åkte därifrån med ny inspiration och många nya tankar om vilka stordåd vi människor egentligen kan uträtta. Och framförallt, åldern behöver inte vara ett hinder!
Så varsågoda, Bättre med åren ger er Evy Palm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *