Peptalk #9: Ingbritt Ekman

Peptalk #9: Ingbritt Ekman

Vet ni om att svensk sjukvård sedan 13 år tillbaka har möjligheten att vid sidan av läkemedel även har möjlighet att ordinera rörelse?
När jag för ett par år sedan själv certifierade mig inom området så var det Ingbritt Ekman vid Stockholmsidrotten som var min kursledare.
 I detta 9:e avsnitt av podradioserien Peptalk hör ni Ingbritt, som för övrigt också är den som spridit folkrörelsen stavgång i Sverige,  ge sin syn på hur Svenska folket ska bli friskare genom att använda fysisk aktivetet som behandlingsmetod.Ingbritt Ekman går stavgång

Vi kan ju tycka att vi har det väldigt bra i Sverige. Vår levnadsstandard är hög och vi lever allt längre. Men hur mår vi då egentligen?
Vårt välfärdssamhälle har inneburit att vi lever stillsammare liv där vi sitter allt mer. I Sverige sitter vi i idag i snitt nästan 9 timmar av vår vakna tid. Eftersom våra kroppar är skapta för rörelse så är det kanske inte så konstigt att detta får konsekvenser.
För även om allt fler motionerar så har studier visat att det är minst lika viktigt hur vi lever mellan träningspassen. Rörelser i vår vardag har nämligen minskat radikalt. Vi ägnar mindre tid åt till exempel hushålls- och trädgårdsarbete. Vi har arbeten som i regel inte längre innebär fysisk rörelse som tidigare och vi tar ofta bilen även mindre sträckor. Istället har den tid vi sitter tex framför TV och datorskärmar ökat. Idag har hälften av alla svenskar över 65 någon form av kroniskt sjukdom och det är de så kallade välfärdsjukdomarna som dominerar. Det är sjukdomar som ofta hänger ihop med livsstilen tex bukfetma, förhöjt blodtryck, diabetes, förhöjt kolesterol och som ökar risken för att drabbas av allvarliga hjärt och kärlsjukdomar.
Annat som är vanligt i välfärdsländer är tex stroke, depression, demens, benskörhet och flera olika former av cancer.
Detta har gjort att vi konsumerar mer läkemedel än någonsin och vår allt mer bekväma livsstil är alltså en anledning till detta.

Men vore det då inte bra om sjukvården också kunde skriva ut rörelse istället för medicin?
Jo, alla kanske inte känner till det, men det kan de faktiskt. Det kallas FaR, fysisk aktivitet på recept, och den som kanske vet mest om detta i Sverige är just Ingbritt, som numera jobbar på Stockholms läns landsting och som sedan många år tillbaka arbetar med att sprida denna behandlingsmetod.
Varsågoda, Bättre med åren ger er Peptalk med Ingbritt Ekman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *