Vem vill du vara efter 65?

Vem vill du vara efter 65?

Ålderdom kan tyckas vara ett vagt begrepp, men nuförtiden anses majoriteten av befolkningen över 65 år vara så friska och fulla av kraft de inte kan betraktas som gamla. I de flesta fall kan de därför se fram emot många goda år med möjlighet att på egna villkor förverkliga sig själv, njuta av livet och göra det man tycker om.

Tiden i livet mellan pensionsåldern och ålderdomen, har kommit att kallas för ”Den tredje åldern” eller ”Veteranåldern”. Denna period existerade inte om vi bara går tillbaka ett par enstaka årtionden. Då var nämligen ålderdomen ofta väldigt påtaglig redan den dagen vi gick i pension, ja till och med ofta innan. Vi kan därför se detta som en slags bonustid i livet som vi fått som följd av att vi lever längre utan att vi höjt pensionsåldern. Medellivslängden har ökat radikalt under de senaste decennierna samtidigt som pensionsåldern fortfarande är densamma som när den infördes 1913, då många faktiskt inte ens uppnådde en ålder av 65. Historiskt sett kan vi därför känna oss lyckligt lottade som nu har fått dessa möjligheter.


Detta är kanske ingenting som vi går runt och funderar på det dagligen, men jag tror ändå många är väldigt medvetna om detta. Även de som har många år kvar till pensionsåldern går kanske idag och funderar på vad de ska syssla med när de uppnår denna ålder. Många känner kanske att det fortfarande finns mycket kvar att förverkliga.
Vi vet inte mycket om framtiden, men vad vi däremot med säkerhet vet är att de val som vi gör idag har stor påverkan på hur våra liv kommer att utveckla sig framöver. Vi kan alltså redan nu skapa de bästa förutsättningarna för att kunna uppfylla våra drömmar och önskningar. Och eftersom forskning idag är så övertygande så vet vi också att det är vår livsstil som har den allra största påverkan när det gäller detta. Vill vi undvika att bli trötta, svaga och sjuka när vi kommer upp i åren, så är utan tvivel fysisk aktivitet den överlägset bästa medicinen för att hålla sig pigg och frisk.

Så försök att röra på dig regelbundet. Det behöver inte vara träning i stora mängder, utan enbart genom att ta små steg i rätt riktning är enormt mycket vunnet. Allt du gör är nämligen bättre än ingenting!
Visst kan det låta lite klyschigt, men det är sant och det finns absolut inget att vänta på. Oddsen är ju fantastiska med tanke på att man faktiskt får ut dubbelt av det man sätter in. Vad menar jag med det? Jo, genom att du rör på dig mår du inte bara bättre just idag, utan du kommer också kunna njuta av ett mer välmående och roligt liv långt upp i åldern.

Det är aldrig försent att börja träna, men det är alltid för tidigt att sluta …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *