16/7

16/7

Dag 2: Efter solsken kommer regn
Med lärdom från gårdagen tankade jag fullt vid frukosten innan jag lämnade Sortland. Jag trampade på bra från början med vetskapen om att ett regnväder enligt prognoserna skulle dra in under eftermiddagen.Det gick fortare än jag trodde till bron som tog mig över till Stokmarknes som ligger vid den lite mindre ön Hadseløya. Vid brofästet kunde man se Hurtigrutmuseet som är stadens stora sevärdhet. Jag hade gott om tid till nästa färja som jag tänkte ta från ön, så jag valde omvägen att cykla runt ön för att maxa naturupplevelsen när jag ändå hade tid.

Efter en kort färjetur fortsatte jag på en mindre väg vidare söderut. Det blir mycket längre än den större vägen, men man får se mer samt att man slipper mycket av trafiken som stundtals är ganska tät med bl.a. husbilar så här i högsäsong.Jag har cyklat ut med havet i stort sett hela resan hittills och något som slår mig är att det finns enormt mycket mer fina sandstränder än jag trodde. Man lockas av att hoppa i, men bad i saltvatten i kombination med många sadeltimmar är inte så bra om man vill undvika skav på diverse intima ställen.

Efter ett rutinmässigt bensinmacksstopp i Svolvær vid lunchtid kom så de första dropparna från den gråmulna himmelen. Än så länge sparsamt, så jag cyklade vidare ett par mil till. Regnet tilltog när jag såg skylten med avfart mot Henningsvær. Jag bestämde mig där och då för att avbryta cyklingen betydligt tidigare än jag tänkt. Det är visserligen en avstickare på någon mil till Henningsvær, men googla lite bilder så förstår ni att det var värt (har pga regnet inga egna bra bilder). Lofoten levererar, så jäkla vackert! Jag visste också där att jag där skulle kunna få tak över huvudet, vilket kändes bra då det ikväll har regnat rejält. Ja ja, förhoppningsvis kan jag cykla vidare i morgon och om inte annat finns det ju sämre platser i världen att bli strandsatt på.

På återhörande