Om mig

Om mig

 Jag heter Stefan Wendt, är 56 år och bor i Skövde. Jag är gift, har två vuxna barn och arbetar med systemutveckling vid Högskolan i Skövde.
Förutom familjen och resor så har jag ett brinnande intresse för fysisk träning. Detta har funnits där i stort sett hela mitt liv.
   Jag växte upp i Skultorp som ligger utanför Skövde och där spelade då fotboll från knatteåldern upp till jag var ungefär16 år. Därefter blev jag mer aktivt inom längdskidåkning i IFK Skövde Skidklubb. Bäst lyckades jag i långlopp med en 125:e plats på Finlandialoppet och en 147:e plats på Vasaloppet som mina främsta meriter. Mitt träningsintresse låg under många år lite på sparlåga då barnen växte upp, men för några år sedan väcktes det till liv igen. När jag åter började komma igång mer med träning blev den mer allround och mer med syfte att må bra.
Jag har försökt variera mig så mycket som möjligt. Löpning, mountainbike, styrketräning och innebandy är några exempel på träningsformer som blev allt   mer återkommande Med en mer holistisk syn på träning ökade också intresset för de mentala och själsliga processernas påverkan på välmående. Därför har jag på senare tid kombinerat fysisk träning med tex mental träning, yoga och meditation. Även intresset för mer medveten och hälsosam kosthållning har följt i dessa spår.
   Jag har min idrottsliga grund i konditionsidrotter men skador och skavanker har gjort att jag mer och mer har kombinerat konditionsträning med styrketräning och rörlighetsträning.
Det blev naturligt att på min förra arbetsplats, Volvo IT, ta en sidoroll som hälsocoach på företaget då det erbjöds och i samband med denna fick jag möjlighet att förkovra mig internt på området. Detta gav mersmak och ledde till att jag utbildade mig till Hälsocoach vid Lillsveds idrottsfolkhögskola. Jag följde vid samma skola upp detta år 2014 då jag utbildade mig till och licensierades som Personlig tränare och hälsoprofilsbedömare.
Efter avslutad utbildning genomförde jag mitt livs största äventyrsprojekt och utmaning då jag under 14 dagar cyklade från Treriksröset till Smygehuk. En sträcka på 215 mil. Jag insåg då vilken kapacitet som människan besitter och hur man med rätt inställning kan klara mycket mer än man tror.
Stefan Wendt Smygehuk
Mitt intresse för våra oanade resurser i både kropp och huvud har ytterligare förstärkts efter detta. Särskilt började jag inse ålderns ringa betydelse i sammanhanget och att man faktiskt kan fortsätta utveckla sig både mentalt och fysiskt även när man börjar komma upp i åren. Denna insikt gjorde mig oerhört inspirerad och jag genomförde då en utbildning som heter ”Senior Power” och som handlar om hur träning kan göra oss yngre. Min utbildare på området var ingen mindre än Michail Tonkonogi, som är professor i medicinsk vetenskap och en av landets främsta experter när det gäller träningens påverkan på åldrandeprocessen.
2015 fick jag problem med ett knä och genomgick två operationer. Efter detta fick jag domen att jag förmodligen aldrig mer skulle kunna springa. Men efter daglig rehab tog jag efter ett halvår ändå mina första löpsteg. Sakta men säkert kunde jag succesivt öka på och idag springer jag milen obehindrat. Skam den som ger sig! 😉 
Det är dock cykling som jag tränar mest idag och jag deltar i Vätternrundan och i olika långlopp i mountainbike.
Våren 2018 var det dags för mitt nästa långcyklingsprojekt då jag ensam utan support cyklade från Gibraltar i södra Spanien till Skövde. En sträcka på 375 mil som jag avverkade på 20 dagar.
Jag är numera helt övertygad om att alla kan genomföra mycket mer än man tror och att ålder bara är ett administrativt begrepp. Att man genom träning kan skjuta upp sitt åldrande och därmed inte bara öka förutsättningarna för att leva fler år, utan också bättre och roligare år. Genom egna erfarenheter och ett allt mer omfattande stöd i olika studier världen över, genomsyrar detta hela mitt resonemang. Därför vill jag sprida budskapet att tvärtemot vad de flesta av oss kanske tror, kan vi faktiskt bli bättre med åren.

 /Stefan Wendt