6 Juni

6 Juni

Du gamla du fria! 🇸🇪
Idag hyllar vi Sverige. Detta natursköna land som en gång delades in i 25 olika landskap. Nils Holgersson besökte dem alla i Selma Lagerlöfs saga flygandes på en gås. Eller missades inte ett landskap i sagan? Nåväl, tänker i alla fall besöka alla 25 fast på min cykel.
Idag lämnade jag Sveg och Härjedalen bakom mig och fortsatte färden söderut mot Mora. Från Sveg kan man välja att cykla inlandsvägen via Orsa eller vägen som går via Älvdalen. Man kan väl säga att man har att välja på skog eller skog.
Jag tog sikte på Älvdalen dit det var 11 mil av just det ja, skog. Även en och annan höjdmeter också skulle man väl kunna säga. För vissa kan det låta tråkigt, men med min läggning kan jag känna en viss tjusning i detta. Ensamheten, tystheten och det vilda. Det enda man hör är lite vindsus och cykelhjulens vinande ljud mot asfalten. En meditativ känsla.
Någonstans i detta passerade jag gränsen till Dalarna, som är det 16:e landskapet jag cyklar i.
Rullade så småningom ner i Älvdalen för lunch. Där firades nationaldagen med en karavan av mopeder pyntade med svenska flaggor.😀
Innan Mora kom det störtskurar och det regnade verkligen småspik. Jag hann bli ganska blöt på den korta tiden, men torkade snart till. Jag hann även med en liten tupplur innan jag cyklade in i Mora.
Ett måste var naturligtvis att besöka Vasaloppsmålet. Portalen som jag har passerat under åtskilliga gånger, både på skidor och mountainbike.
Klockan var ganska tidig och jag kände mig pigg och fortsatt sugen på att cykla, så jag bestämde mig för att satsa på Vansbro för natten.
Så blev det, Efter 22 cyklade mil idag befinner jag mig alltså i skrivande stund i denna dalaort, som kanske mest är känt för Sveriges största simtävling. Vansbrosimningen.
I morgon väntar det 17:e landskapet på mig. Värmland.
Gonatt mina vänner! 👍