27 Maj

27 Maj

Starten har gått!
Äntligen kom vi fram till dagen D. Dagen som jag planerat för en längre tid nu. Dagen då det var dags att rulla hemifrån och ut för att se Sverige från cykelsadeln. I morse vid halv sex-tiden startade jag min egen Nils Holgersson-resa där jag med en 340-milsrutt ska cykla genom Sveriges alla 25 landskap.
Taggad till tusen även om vädret kanske inte var det bästa. Regn, lite motvind och kallt, men det är inte något man bryr sig så mycket om en dag som denna.
Jag startade min live-track och tog sikte upp mot Tiveden. Med mång glada lyckönskningar på denna sida så förstod jag att jag kommer få god support från alla som följer min resa.
Det blev en spontan avstickare redan vid Tidan där jag fick för mig jag skulle cykla genom Vaholms brohus. Har sett det från vägen så många gånger men aldrig cyklat igenom det. Så nu vart det check på den 👍
Jag korsade Göta kanal och det regnade på ganska bra, så när jag stannade för ett break vid Undenäs kyrka kände jag mig rätt genomsur. Efter Tived var det så dags att korsa första landskapsgränsen när jag cyklade in i Närke.
Efter 10 cyklade mil närmade jag mig Askersund och mina fötter kändes som isbitar. Hoppade in i första affären jag såg för att köpa mig ett par nya torra strumpor. Det visade sig vara samma cykelaffär som vart räddningen när jag förra sommaren fick punka mitt i centrum. Även samma expedit dom hjälpte mig då som nu. Jag undrar om han kom ihåg mig, för måste han ju fundera på vad jag är för en knepig typ 😀
Därefter tog jag mig en tidig Sibylla-lunch och drog ut lite på den så jag kunde värma mig och torka till lite.
Efter Askersund cyklade jag på den nya sträckningen av Vätternrundan er mot Zinkgruvan. I dessa trakter måste det ha kommit kopiösa mängder med regn de senaste dagarna. Det flödade vatten överallt och på några ställen var det till och med svårt att passera med cykel när det rann över vägen. Jag cyklade in i norra Östergötland och jag känner lite skämskudde för detta landskap då det inte blev så många mil i detta landskap innan jag vände uppåt och in Sörmland (eller heter det egentligen Södermanland?) Regnet minskade successivt medan istället nordanvinden tilltog. Cyklingen kändes ändå bra idag och det var skönt att få ett kvitto på att gubben fortfarande håller formen 😉
När jag kom till Vingåker var jag rejält hungrig och tog mig en bit mat. Kollade på GPS:en och såg att jag just passerat 20-mila-strecket. Hm 65 km upp till Eskilstuna och bara mindre samhällen att passera på vägen. Kändes långt i kylan och jag valde att säkra upp med boende på Vingåkers enda hotell.
Receptionisten som inte var svensktalande hade nog inte kommit i kontakt med någon ”cykelnörd” förut. Det tog lång tid innan han kunde ta in att ja både ville sova med min cykel på rummet och dessutom inte var intresserad av frukosten som öppnar kl 6, eftersom jag har för avsikt att cykla iväg före det. ”But it is included!” upprepade han säkert fem gånger innan han till slut skakade på huvudet och gav upp. Han fick säkert iallafall något att berätta för sina kollegor 😅
Nåväl drygt 20 mil levererades i alla fall på denna resans första dag och det innebär att jag ligger enligt plan.
Dessutom blev det ju också rejäl landskapsplockning så här i början Kan ju redan bocka av Västergötland, Närke, Östergötland och Södermanland på listan.
I morgon fortsätter resan norrut. Enligt prognosen är sommaren på väg. Det bådar gott!
Nu blir det tidig insomning.
Gonatt mina vänner! 🚴