Jonas har blivit ännu bättre med åren

Jonas har blivit ännu bättre med åren

För drygt två år sedan skrev jag en artikel om cyklisten och entreprenören Jonas Bohr. Jag berättade då hur han utan någon egentlig cykelbakgrund som 43-åring började att cykelpendla till jobbet. Tanken var då bara att få motion och gå ner några kilon i vikt. Han fastnade dock snabbt för cykling som träningsform och det dröjde inte länge förrän han hade bytt ut sin pendlarcykel till en racercykel. Med en ökande träningsdos och ett intresse för vad som påverkar hälsa och prestation, förbättrade han sig snabbt. Han började då fundera på hur bra han kan bli, trots han börjat komma upp lite i åren. Jonas bestämmer sig då för att ta reda på det.
Idag är Jonas 56 år och flerfaldig världsrekordhållare i solocykling och fortfarande blir han bara bättre med åren. Det senaste världsrekordet slog han i somras när han på en väg mellan Värnamo och Skillingaryd ensam cyklade 10 mil med snitthastigheten 46 km/tim!
Hur är det egentligen möjligt och kan man verkligen föryngra sig biologiskt?

Detta är frågor jag hoppas på svar på när jag ringer upp Jonas dagen innan han ska ner för en cykelvecka i Nerja i södra Spanien.
– Vi är ett gäng gubbar som åker ner för att träna cykling. Det kan nog bli uppåt 100 mil och många höjdmeter under veckan, berättar Jonas.
Jonas är enormt målmedveten och det är tydligt att när han bestämmer sig för någonting så går han alltid ”all in”. Man skulle kunna tro att han lever ett mycket speciellt och asketiskt liv, men så är det inte om man ska tro Jonas rätt. Han lever ett ganska vanligt liv och tränar egentligen inte mer än vilken elitmotionär som helst. Han är också lite av en livsnjutare och älskar god mat till vilket det kan inmundigas både vin och öl.
– För mig handlar det om balans och livskvalitet. Trivs jag med helheten i livet mår jag bättre och presterar då också bättre, resonerar Jonas.

Men vilka framgångsfaktorer är det då som på 12 år tagit Jonas från en vanlig cykelpendlare till en flerfaldig världsrekordhållare och som gör att han nu vid 56 års ålder fortfarande blir bättre och starkare för varje år?
Naturligtvis har Jonas förmodligen en fallenhet för just cykling, men sedan handlar det förutom träning mycket om att se helheten av livsföringen. I detta ligger en ständig nyfikenhet för vad som påverkar hälsa, prestation och inte minst det biologiska åldrandet.
Att vi genom våra livsstilsval kan påverka vårt biologiska åldrande är ju ingen hemlighet, men går det till och med att reversera det, dvs få vår biologiska åldersklocka att ticka baklänges? Det är frågor som intresserar Jonas mycket och genom sin nyfikenhet har han läst, lyssnat och inte minst testat själv det mesta som kommer upp inom detta området. Jonas berättar att han är övertygad om att det till stor del är en inställningsfråga och att vårt åldrande till en stor del sitter i huvudet.
Jonas menar att genom att ha ett ”mindset” där man är öppen för dessa tankar och idéer har man kommit långt.
– Jag är övertygad om att inte hade kunnat får denna utveckling i min ålder om jag inte hade haft en stark tro på att det faktiskt är möjligt, säger han.
För ett antal år sedan skojade Jonas om att han ville se om han kunde göra en egen ”Benjamin Button” dvs biologiskt föryngra sig och därmed kunna bli ”bättre med åren”. Även om han kanske sade det lite som ett skämt så fanns det också en beslutsamhet hos Jonas att faktiskt se om detta var möjligt.
Med en ökad träningsdos hade han då gjort stora framsteg på cykelsadeln och började på allvar intressera sig för hur även andra livsstilsfaktorer också spelade in för att kunna förbättra sig. Genom detta intresse hittade han boken ”Growing Young” som är skriven av Dr.Marcus Gitterle, en av USA:s främsta experter inom området anti-aging. Där beskrivs vad som styr kroppens åldrande och vilka möjligheter som finns att påverka detta. Jonas bestämmer sig där för att börja leva efter bokens principer.
I boken beskrivs livsstilsfaktorer som rörelse, kost, återhämtning och stress som grundläggande förutsättningar för detta, men Gitterle menar också vi kan stötta våra celler i att hålla sig unga och friska genom att ge dem support i form av vissa naturliga näringsämnen.

Med ännu hårdare träning, bättre livsföring och tillförsel av vissa av de ämnen som Gitterle föreslår, påbörjar Jonas där en resa på alla plan. Han känner hur energinivåerna och återhämtningsförmågan förbättras och hur utvecklingskurvan pekar uppåt. Men vägen kom också att kantas av en del stora motgångar. Han råkade nämligen ut för tre väldigt allvarliga olyckor och har egentligen brutit en oförsvarligt stor andel av kroppens ben för att fortsätta. Men viljan, kraften och en överraskande bra läkningsförmåga gjorde att han alltid lyckades komma tillbaka och prestera på en ännu högre nivå än tidigare. Detta stärker Jonas ytterligare i hans tro på att de näringsämnen han använder kan ha ett finger med i spelet och han tar därför kontakt med Marcus Gitterle som blir intresserad av Jonas och de resultat som han uppnått.
En idé föds då om att samla flera av de aktuella näringsämnena i en och samma multikapsel. Dels för att göra det enklare, men också för att vinna synergistiska effekter. Gitterle går med i projektet och skriver formeln för kapseln och där skapas näringstillskottet Cellexir som nu Jonas själv har intagit under många år.
Cellexir är idag ett starkt växande näringstillskottsföretag och med tanke på Jonas prestationer skulle man väl utan att överdriva kunna säga att han är sitt eget varumärkes bästa ambassadör.
– Det går ju naturligtvis inte att säga hur stor del mina framgångar jag skulle kunna tillskriva Cellexir, men jag verkar ju inte ha blivit sämre av det i alla fall, skrattar Jonas.
Är du också intresserad av att prova Cellexir One kan vi som samarbetspartner erbjuda rabatter genom rabattkoden: bättremedåren (se mer om erbjudandet sist i artikeln)

Hur kom då Jonas på att han vid 54 års ålder skulle ge sig på att försöka slå världsrekord?
– Jag hade märkt att jag på träning hade börjat cykla allt snabbare på långa träningspass och när jag hittade World UltraCycling Assosisation (WUCA), som samlar på officiella rekord, såg jag att tiden som gällde för 20 mil, 4 tim 44 min (snitthastighet 42,3 km/tim) en bra dag skulle kännas inom räckhåll. Jonas gick från tanke till handling och en sommardag 2021 var det dags. Platsen för världsrekordet blev Volvos testbana utanför Borås.
– Jag fick höra talas om att Volvo hade en stor racing-ovalbana där de testar sina bilar och kontaktade dem, berättar Jonas. Glädjande nog var de positiva till att jag skulle få använda banan där ett varv mäter 6,2 km, vilket innebär nästan 33 varv för att nå 200 km.
Trots regnigt väder lyckades Jonas prestera på topp och med snitthastigheten 43,3 km/tim slogs världsrekordet över 200 km med hela 7 minuter för alla ålderskategorier. Dessutom så slog han på vägen även världsrekorden över 100 km och 100 miles.
WUCA har delat in rekorden i olika kategorier och de världsrekord han slog denna dag gäller för kategorin ”Outdoor track”.
Jonas fortsatte träna och leva på samma sätt som varit så framgångsrikt tidigare och trots att han nu är i en ålder där prestationen kan börja dala, märkte han att träningspassen fortsatte gå fortare och fortare.
– Ja, det är faktiskt så jag själv var förvånad över att jag så tydligt förbättrades hela tiden, berättar han.
Detta gjorde att han i fjol började snegla på ytterligare världsrekord i solocykling nämligen i kategorin ”Outdoor road”. Det handlade då om världsrekordet på 100 km på allmän väg.
Den 1 Oktober 2022 var det dags och den utvalda vägen var två vändor mellan Värnamo och Skillingaryd. Målet var att kunna hålla en snitthastighet på mellan 44 och 45 km/tim, men när Jonas passerade 50 km på 1.05 fick han blodad tand.
– Ja, jag visste att ultra-cyklisten Cristope Strasser, som är en legend i mina ögon, hade samtliga världrekord från 100 km upp till 24 timmar, berättar Jonas.
– Jag kan naturligtvis inte mäta mig med honom, men jag insåg ändå att chansen fanns att slå hans rekord på 100 km om jag höll farten.
Och det gjorde Jonas.  Med tiden 2.10.27 och en snitthastighet på 45,9 km/tim korsade han mållinjen och kan därmed trots sin höga ålder, titulera sig världsrekordhållare på 100 km för samtliga ålderskategorier. En fantastisk prestation av Jonas som alltså fortsätter att bli ännu bättre med åren.

Är du intresserad av att prova Cellexir One kan vi som samarbetspartner erbjuda 25% på ett engångsköp (ord.pris 449 kr) Dessutom erbjuds nu även 50% på första månaden vid köp av prenumeration (ord.pris prenumeration 359 kr)
Cellexir har ingen bindningstid, uppsägningstid eller andra förpliktelser.
Båda köpen gör du på cellexir.se och rabatterna erhålls genom att vid betalning ange koden bättremedåren (i ett ord).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *