Görans väg mot VM: En lägesrapport

Görans väg mot VM: En lägesrapport

Hej!
Här kommer en första lägesrapport från en 72-årig triathlet.
Jag har inte tävlat i triathlon sedan sep 2015 och då på VM i Chicago, redan då hade jag ont i knäna. Efter varje tävling kunde jag knappt gå i trappor, men har man tävlat i så många år som jag gjort  glömmer bort det onda när startsignalen går.
En annan förklaring kan vara att efter simning och cykeln så är knäna uppvärmda och upp smorda samt att det gör ont på så många andra ställen och knäna är bara en utav dom.
Efter 2015 har jag haft en lång skadeperiod. Först vurpade jag med cykeln och skadade vänster axel och kunde inte simma på 5 månader. Därefter opererade jag menisken, först vänster och sedan höger knä och nu i december var det operation i hö öga. Det har varit många träningsuppehåll och alla som tränar regelbundet vet att det tar tid att komma tillbaka till den nivå man var tidigare.
Någon direkt löpträning under denna period har det inte blivit, jag sprang cirka 200 mil per år tidigare och nu har det kanske blivit 25 mil på två år.
Mellan skadeperioderna har jag ändå tränat rätt bra med det som har fungerat. Jag simmar 3 gånger per vecka och kör mellan 2500-3000 varje gång. Kör spinning och är ledare vissa pass under hösten och vintern. Tränar rätt mycket i gymmet, främst med inriktning på simning och för att stärka upp knäna för att kunna ta upp löpträning igen.
Jag kör också en hel del på ”crosstrainern” som är den träningsform som ligger närmast löpning men inte sliter på knäna. Totalt blir det cirka 12 timmar effektiv träning per vecka.

Göran Magnusson

Varför håller jag på så här?
Först och främst för att jag trivs med det och mår trots vissa skavanker väldigt bra, kan fortfarande göra nästan allt jag vill göra.
Mina träningskompisar är för det mesta yngre än jag och det är jätte kul att få och kunna hänga med. Jag är inte rädd för att bli gammal, det blir vi alla men jag vill göra resan så behaglig och innehållsrik jag kan.

Har jag några mål med träningen?
Första målet är att kunna köra en triathlon tävling igen, förhoppningsvis nu till sommaren. Det stora målet är att kunna ställa upp på VM igen 2020, då 75 år och träffa likasinnade kompisar från andra länder

Ha det gott! 

/ Göran Magnusson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *