Peptalk #23: Stefans Europaresa

Peptalk #23: Stefans Europaresa

”I have dream” sa Martin Luther King i sitt berömda tal 1963, samma år som jag föddes.
Och jag tror att vi alla går och bär på drömmar. Det kan vara stora som små och det spelar ju egentligen ingen roll, men drömmar har vi nog alla.
Men vad är en dröm? En fantasi? Något man vill men inte kan uppnå?
Så behöver det inte vara.
Jag har alltid fascinerats äventyrare, människor som tar steget ut ur sitt vardagsliv för att följa sina drömmar. Människor som söker nya upplevelser och utmanar sig själva genom att testa sina gränser.
Detta kan kännas stort och ouppnåeligt, men det finns ingenting som säger att äventyr måste vara stora världsomseglingar eller Mount Everest expeditioner.
Vi kan ju faktiskt skapa våra egna unika äventyr utifrån våra egna förutsättningar.

Stefan Wendt Europaresa

Jag heter Stefan Wendt, kommer från Skövde och gillar att cykla.
Om man kombinerar cykling med äventyr så blir det äventyrscykling och detta har blivit ett sätt för mig att uppfylla mina drömmar på.

För en månad sedan kom jag hem från resa som för alltid kommer finnas fastetsat som ett minne för livet. En 375 mil lång cykelresa genom Europa, från Gibraltar vid Spaniens sydspets till mitt hem i Skövde på 20 dagar.
Som kuriosa kan jag säga att proffscyklisterna vid årets största etapplopp ”Tour de France”, kommer att cykla 335 mil under 21 dagar. Min långcykling innebar alltså att jag ensam och helt osupporterad genomförde ett eget ”Tour de France” och lite till.
Ett äventyr som innebar både en fysisk och mental utmaning, men också gav mig mängder av nya upplevelser, kunskaper och erfarenheter.

Jag har fortfarande svårt att fatta att jag lyckades, men det visar samtidigt att vi med rätt inställning, klarar mycket mer än vi tror, även när vi börjat komma upp lite i åren.

Tanken att genomföra detta långcyklingsprojekt uppstod redan sommaren 2014, när jag då stod vid Sveriges sydligaste udde, Smyghuk. Jag hade två veckor tidigare startat från Sveriges nordligaste punkt, Treriksröset. Min cykeltur genom hela vårt avlånga land Sverige hade efter 215 mil nu nått sin slutdestination. Jag hade berikats av nya upplevelser, erfarenheter och lärdomar. Jag var trött, nöjd och stolt, men kände aldrig någon mättnad eller lättnad över att projektet var avslutat.
Istället gav detta enormt mycket mersmak. Jag ville mer.
 
Med tiden växte tankarna fram om ett nytt långcyklingsprojekt och blickarna riktades mot Europa. Jag funderade länge, men åren går och det gäller ju att förverkliga sina drömmar medan man kan.
Därför bestämde jag mig för att låta ett nytt äventyr bli verklighet.
I Januari 2018 fanns förutsättningarna på plats. Jag var frisk, hel och kände mig tillräckligt tränad, samt att det även stod klart att jag skulle kunna tillgängliggöra tre veckor för att genomföra min drömresa. En kort tid och därför föll tidigt valet på att genomföra detta som et lättcyklingsprojekt.
Det innebar att cykla på en racercykel med minimal packning och istället köpa boende och förnödenheter utefter vägen.

När jag väl hade bestämt mig följde en tid av förberedelser. Planera rutten, packningen och inte minst träning för att klara utmaningen som detta innebar.
Jag grovplanerade min färdväg och bestämde mig för att ta den trafikmässigt säkraste vägen genom Spanien, vilket innebär att korsa landet rakt norrut och därefter komma in i Frankrike vid Atlantkusten. Att ta Europa mer västerut än jag tänkte från början gav mig också chansen att få korsa Belgien och Holland, två länder med stark cykelkultur och som jag tidigare aldrig hade besökt. Mest cykling på kortast tid bedömde jag mig sedan få om jag ”bågade” in i nordvästra Tyskland för att sedan ta färjan till Själland och via Helsingör – Helsingborg och därefter landa i Sverige.
Träningen inriktades på långa och lugna pass som jag på grund av den kalla vintern mestadels genomförde inomhus.
När det gäller packningen så fick jag till det riktigt bra tycker jag och kunde före avfärd konstatera att totalvikten för den packade cykeln med två fyllda vattenflaskor hamnade på ca 17 kg.

 

Fredagen den 20 April flög jag via London ner till Gibraltar och på morgonen dagen efter startade jag min cykeltur norrut från fyren vid Gibraltar udde. Jag kommer aldrig glömma den stunden när jag stod där och blickade ut över Afrika, vände min cykel 180 grader och började cykla norrut. 
Detta var starten till denna oförglömliga resa som alltid kommer att vara ett minne för livet.
Radio Skaraborg gjorde intervjuer med mig både före, under och efter min Europaresa, där jag berättar jag om förberedelser, upplevelser, erfarenhet och mycket annat.
Dessa har jag nu samlat ihop i det 23:e avsnittet av Peptalk.  
Håll till godo!

Foto: Jan Andersson, Skövde Nyheter

 

2 svar på ”Peptalk #23: Stefans Europaresa

  1. Medveten tanke till planering och genomförande. Otroligt Starkt Gjort, Imponerande!
    Ronny Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *