Biologisk vs kronologisk ålder

Biologisk vs kronologisk ålder

Lill-Babs
Av Smultronställen – http://www.mynewsdesk.com/se/smultronstaellen/images/lill-babs-gaestar-allsaang-paa-skansen-15-juli-2015-faerjestaden-oeland-410979, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44461288

Jag är inte gammal, jag har bara levt jäkligt länge” säger en av våra mest folkkära artister Lill-Babs, när hon för ett par år sedan jubileumsturnerade efter 60 år på scenen.

Vad hon då egentligen sätter fingret på är att det faktiskt finns två sätt att se på ålder.

Kalenderår är den enhet vi normalt använder för att mäta ålder. Detta kallas för kronologisk ålder och Lill-Babs kronologiska ålder är 77 år. Men när hon säger att hon inte är gammal så syftar hon egentligen på sin biologiska ålder.

Åldrandet är en process som pågår i kroppen hela livet genom gradvisa förändringar i organen, som i takt med att åren går gör att funktionen i dessa försämras. Den biologiska åldern är då ett mått på hur långt man har kommit i denna process, alltså hur mycket man har åldrats.

Hur gärna vi än skulle vilja så kan vi inte stoppa denna åldrandeprocess, för den hör livet till. Men vad många inte är medvetna om är vilka möjligheter vi faktiskt har att påverka hastigheten av processen och därmed hur snabbt vi åldras. Senaste forskningen visar nämligen att vi genom att vara fysisk aktiva kan bromsa åldrandet mycket mer än vad man tidigare trott. Man hör ibland folk säga att en viss person är ”så ung för sin ålder”. Detta är alltså inte bara något man säger utan man kan biologiskt vara ganska många år yngre än man är kronologiskt. När man tränar går nämligen den biologiska klockan långsammare och effekten blir inte bara att man kan förlänga livet, utan också få en högre livskvalitet.

Ett svar på ”Biologisk vs kronologisk ålder

  1. Jag tillhör nittiplussarna men jag är helt frisk och pigg och jag vill leva så länge som möjligt så länge jag är så här frisk, men är det sant som jag läst någon stans , att forskarna i televi har låtit 35 personer, alla över 64 år, vara i tryckkammare och fått ren syrgas, i 90 minuter fem dagar i veckan och i tre månader, efter det hade telomeerna förlängts och dom hade blivit 25 år yngre, det låter för bra för att vara sant men dom kan väl inte bluffa om sådant, jag ska i alla fall pröva det på n ågot sätt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *