Lite gör så mycket

Lite gör så mycket

Att hälso- och träningstrenden stadigt ökar kan ses som en motreaktion på vår nya västerländska livsstil, som för de flesta har inneburit mer av stillasittande och mindre av vardagsrörelser. Det kommer ständigt nya resultat från många och omfattande studier världen över som visar hur vi genom träning förbättrar vår hälsa. Därför finns det nog idag ingen som är omedveten om alla positiva effekter som följer av att vara fysiskt aktiv. Även om vi kan ha olika syften med vår träning så utgår jag ändå ifrån att hälsoaspekten viktigast för de allra flesta.

 Hur mycket behöver vi då träna för att få ”tillräckliga” hälsoeffekter? Det finns naturligtvis inget entydigt svar på den frågan eftersom det beror på vad vi var och en anser vara tillräckligt. Men tyvärr är det så att många tror att vi måste slita ont under lång tid för att det ska vara någon mening med att träna. Detta låter kanske jobbigt och risken är därför att vi istället avstår helt. Och visst ger det i princip alltid större hälsoeffekter ju mer vi tränar, åtminstone så länge det handlar om motionsnivå. Men den klart största skillnaden för hälsan får vi faktiskt redan vid ganska liten träningsmängd. Så klyschor som ”Den bästa träningen är den som blir av” och ”All träning är alltid bättre än ingen träning”, gäller lyckligtvis fortfarande.

Svenska läkarsällskapet godkände år 2000 en nationell rekommendation som innebär minst 30 minuters träning om dagen. Den säger att intensiteten skall vara ”måttlig”, vilket vi ungefär kan översätta till en rask promenad. Det är alltså viktigt att vi anstränger oss lite så att puls och energiomsättning ökar.
Att de valt just 30 minuter beror på att vi får mest nytta för hälsan de första minuterna av ett träningspass. Det följer naturligtvis en ökad hälsoeffekt även efter 30 minuter men skillnaden i förhållande till nedlagd tid minskar ju längre vi håller på. Det är till och med så att ökar man tiden riktigt mycket så kommer till slut hälsoeffekterna att minska. Extremt mycket träning kan alltså till och med få negativa hälsoeffekter. Elitidrott är alltså inte alltid att betrakta som hälsosam.
Sedan har studier också visat att dessa 30 minuter inte ens behöver ske vid ett tillfälle. Det är snarare så att det är bättre med flera kortare träningspass än färre långa.
Att så små träningsmängder gör så stor skillnad för hälsan är oerhört positivt. För det innebär att vi inte behöver tänka så stort när det gäller träning, utan man kan börja med väldigt små steg och man kommer ändå få bra hälsoeffekter.

Några ord på vägen för en optimal hälsoutveckling:

 • Gör träningen till en vana (rutin)
  En tumregel är att det tar 21 dagar att etablera en ny vana, så var ihärdig i början

 • Se till att träningen blir regelbunden
  Det är bättre att träna lite och regelbundet än mycket och oregelbundet

 • Bättre att träna lite och ofta än sällan och hårt
  Tycker du att 30 min är för lång tid så kan du med fördel dela upp det i tex. 2*15 eller 3*10

 • Försök om möjligt träna i dagsljus och i naturen
  Att vistas i naturen i dagsljus ökar vårt välmående ytterligare

 • Ha gärna träningssällskap
  Utnyttja gärna träningen för social samvaro. Att ha bestämt med en träningskamrat gör inte bara träningen trevligare, utan ökar också sannolikheten att träningen ska bli av.

  Lycka till!

4 svar på ”Lite gör så mycket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *