75 år och starkare än någonsin

75 år och starkare än någonsin

När Leif Magnusson från Kungsör gick i pension vid 65 års ålder såg livet inte så ljust ut. Han var då kraftigt överviktig och som ett brev på posten drabbades han av en hjärtinfarkt. När han dessutom blev diagnostiserad med flera andra allvarliga åkommor, kändes det många gånger som att han hade sin framtid bakom sig. Men till slut knöt Leif näven och bestämde sig för att förändra sin livsstil.
För en vecka sedan fyllde Leif 75 år och han mår som han säger ”fruktansvärt bra”.
– Jag har heller aldrig varit starkare i hela mitt liv än jag är nu, säger Leif.
Leif tävlar nämligen i kraftsporten Strongman och hans resultat visar på hur han fortfarande slår sina tidigare personliga rekord.
Strongman är en sport som ursprungligen kommer från USA och härrör från gammalt hederligt kroppsarbete. Man tävlar i flera grenar där några exempel är:

  • Atlas stenar, en tung sten skall lyftas upp till en viss höjd
  • Däckvält, där ett traktordäck ska vältas ett visst antal gånger på tid
  • Farmers walk, där man går en viss sträcka med en tung vikt i varje arm
  • Truckpull, som innebär att dra en lastbil en viss sträcka 

Leif Magnusson
Leif hittade till sporten sent i livet. Hans yrkesliv har varit inom det ekonomiska området och det var kanske inte alltid så hälsosamt. Kilona hade med åren satt sig på kroppen och när han var 65 år vägde han 110 kg.
– Jag brukar säga att jag var smällfet och som ett stort A i ryggen, nu väger jag 20 kg mindre och är istället som ett stort Y i ryggen, skrattar Leif.
I samband med pensionsåldern kom han nämligen till en något av en livsavgörande punkt i livet.
– Jag fick inte bara en hjärtinfarkt utan också diskbråck, ljumskbråck samt struplocksinfektion. Allt kom på en gång och jag tänkte att nu är det nog kört med mig, berättar Leif allvarsamt.
Men istället knöt han näven och börja träna på gym. Gymmet han började på skulle visa sig ha en inriktning på just Strongman och det var så han kom i kontakt med sporten. Han mötte där Oskar ”coachen” Jonsson.
– Oskar, som är ordförande för gymmet och dess inriktning på Strongman, upptäckte att jag hade lite av talets gåva och han frågade  om jag kunde tänka mig att vara speaker på Dam-SM, berättar Leif
Leif sa ja och han gjorde det så bra att det snart blev fler speakeruppdrag och som ett led i att utveckla sig ytterligare som speaker började han själv träna Strongman. Det ledde till att han själv gjorde tävlingsdebut vid 70 års ålder och sedan dess har han inte bara varit biten av sporten, utan dessutom förbättrat varje år. Begreppet ”Bättre med åren” är därför något som faktiskt fortfarande stämmer in väldigt bra när det gäller Leif ”Strongman” Magnusson.
– Ja, trots att jag uppnått en ålder där de fysiska förutsättningarna normalt sett är dalande, så slår jag fortfarande personbästa, berättar Leif.
Leif ligger nu i hårdträning inför en tävling i Östersund den 26 September. Han är i superform och har stora förväntningar.
– Ja, jag tror jag kan göra något riktigt bra där och det vore kul eftersom det nu i Corona-tider ser ut att bli årets enda Strongman-tävling för mig. Jag vill här lyfta fram min tidigare nämnde tränare Oskar ”coachen” Jonsson. Utan honom hade jag inte kunnat nå de resultat som jag är kapabel till idag, menar Leif.
För Leifs del handlar dock tävlingen om att i första hand mäta sig mot sig själv. Han tävlar nämligen i pensionärsklassen (65+) och där näst äldste deltagaren är hela sex år yngre än Leif.
Men det spelar inte så stor roll för visserligen gillar han tävlingsmomentet, men den stora anledningen till att han håller på är ändå för att han mår så bra.
– Mina medicinska värden är bättre än i yngre dagar, berättar Leif men fortsätter:
– Jag brukar dock säga att jag inte tränar för att bli yngre utan att för blir äldre.
Med de orden säger Bättre med åren ett stort grattis till de 75 åren och önskar Sveriges äldste Strongman lycka till med den fortsatta tävlingskarriären.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *