Vad är hälsa?

Vad är hälsa?

Heart2-361x260Just hälsa är ju ett begrepp som det talas enormt mycket om idag. Men vad menar vi egentligen när vi pratar om hälsa? Den vanligaste definitionen av hälsa är den som formulerades av världshälsoorganisationen (WHO) redan 1948 och den lyder ”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande och inte endast frånvaro av sjukdom och handikapp

Ärligt talat, om detta är hälsa så tror jag faktiskt inte att det finns någon person överhuvudtaget som har hälsa. Alltså som inte har en enda sjukdom eller handikapp och alltid går omkring och känner sig på topp på alla plan. Och jag tror faktiskt inte heller det är något vi skall sträva efter. Jag tycker att det skapats en lite för hysterisk bild av hälsa där man matas med uppmaningar om hur man skall se ut, äta, träna osv. Men inte behöver vi väl för att må bra se ut på samma sätt, eller äta och träna på samma sätt. Skulle man istället inte kunna säga att hälsa är att klara av att leva det liv man vill leva. Utan att fysiska eller mentala begränsningar hindrar det. Så om du tex älskar att fiska och kan göra detta och mår bra av det. Då anser jag att du har den hälsa som du behöver. En ny definition av hälsa skulle i så fall kunna formuleras så här: ”Hälsa är när man inte begränsas fysiskt eller mentalt att leva det liv man vill ”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *