Vad är träning?

Vad är träning?

Träning har blivit ett glödhett ämne och det är ett begrepp som idag förekommer på de flesta arenor i samhället. Men träning är ju ett väldigt vitt begrepp och kan ha olika innebörd för olika individer. Jag tror det finns väldigt olika uppfattningar om vad vi menar med träning och ska man då prata i ämnet, som jag gör, så kan det vara på sin plats att reda ut begreppen lite.
TräningMan kan säga att fysisk aktivitet innebär all form av kroppslig rörelse och träning är då en typ av fysisk aktivitet. Jag brukar beroende på ansträngningsnivå dela upp fysisk aktivitet i tre olika typer.

 • Vardaglig rörelse
  Innebär lågintensiv muskelaktivitet med en ökad energiomsättning. Exempel på vardaglig rörelse är städning, trädgårdsarbete, rörelser i arbetet etc.
 • Motion
  Innebär att vi medvetet rör på oss med och att vi har ett syfte med det. Ofta motionerar vi för ökad hälsa och välbefinnande eller för att vi helt enkelt tycker det är skönt.
 • Träning 
  Träning kan man ofta se som lite mer strukturerad typ av fysisk aktivitet. Det finns också ofta en tydlig målsättning och ett syfte att på något sätt höja vår prestationsförmåga. Tydligast är det när man tränar för att bli bättre i en idrott.

Detta är naturligtvis en väldigt grov indelning då gränserna mellan dem är ”flytande”.
Motion och träning skiljer sig åt från de vardagliga rörelserna på så sätt att det innebär en högre ansträngning och ofta med en förhöjd puls. Därför slår man i vardagligt tal oftast ihop dessa två begrepp och kallar det kort och gott för träning.
Det råder idag en stark träningstrend och inte minst i tidningar och på sociala medier så proppas vi nästan dagligen med träningsråd och tips på övningar mm. Vad som jag tycker är viktigt när man hör och läser sådant är att fundera på vad man själv vill få ut av sin träning.
Joggande äldre parVad är det egentliga syftet för just mig?  Vad vill jag uppnå med just min träning?
Vi tänker kanske inte tänker på det, men vi kan ha många olika skäl att vi tränar och olika syften med träningen. Det finns därför ingen specifik träningsmodell som passar alla.
För någon kan syftet vara att man vill prestera i någon idrottsgren eller kanske i ett visst lopp. För någon annan är kanske syftet att gå ner i vikt, förbättra sin hälsa eller bara känna att man klarar sin vardag på ett bra sätt. Kanske tränar man ihop med andra och då kan det vara den sociala samvaron som är viktigast. Och några kanske vill träna för att de helt enkelt bara tycker det är skönt. Lägg där till att vi alla har olika förutsättningar när det gäller träning (träningsbakgrund, gener, ålder, vikt, ekonomi, familj/jobb situation etc.).
Ska träningen bli hållbar så är det därför viktigt att hitta sin egen träningsmodell och inte stirra sig blind på vad alla andra gör, eller vad som beskrivs som ”rätt” träning i media.
Det är först när du hittar ditt eget sätt att träna som det kan bli en naturlig del av livet. Och när du väl hittar dit kommer du att få erfara så många positiva effekter av din träning så du inte kommer vilja sluta. Då har träningen alla förutsättningar för att bli livslång.

2 svar på ”Vad är träning?

 1. Hej Stefan.
  Jag sitter och funderar på vad träning är och hur jag ska få det att fungera i min vardag. Sökte runt på internet och kom till din sida. Även om texten är skriven för två år sedan är högaktuellt idag och lär vara aktuellt en lång tid framöver. Tack för att du delar med dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *