Vad vill du egentligen?

Vad vill du egentligen?

Funderar du ofta på vad du verkligen vill?
Nu när ett nytt år står för dörren så är det många som ser detta som en nystart till en ny livsföring. Att gym och andra träningsarenor fylls som mest i Januari är ju inget nytt. Nu skall det bannemej levas hälsosamt!
Tyvärr, rinner det ofta ut i sanden och den största anledningen till detta tror jag är att det ”nya livet” inte bottnar i en tillräckligt stark inre vilja. Ofta så är helt enkelt inte nyårslöftet tillräckligt genomtänkt utan greppas ur luften några minuter före tolvslaget. Valet faller då oftast på ett standardlöfte i stil med att börja banta eller börja träna. Känns detta igen?Gott nytt år

Många av oss kan gå genom hela livet utan att egentligen aldrig fundera på vad vi verkligen vill. Eller också tror vi att vi vet vad vi vill, men i själva verket styrs vi istället mycket av vad omgivningen tycker, dvs sådant vi ”borde” vilja. Men den ”riktiga” viljan kommer inifrån och styrs av vad vi tycker är viktigt i livet och från den värdegrund vi står på.
Ett sätt att få en känsla för om en vilja styrs utifrån eller inifrån är att lyssna på vad vi säger. Säger vi ”jag måste träna idag” eller ”jag borde äta mindre socker”, så är det förmodligen viljor som kommer utifrån och dessa skapar inte speciellt mycket engagemang inom oss.
Hur vi uttrycker oss har nämligen en psykologisk effekt.
Testa att byta ut ”måste” och ”borde” mot ”vill”. Enbart genom att göra detta kan vi faktiskt ändra vår egen inställning till en handling, så att känslan blir att viljan kommer inifrån.
När vi istället säger ”Jag vill träna” och ”jag vill äta mindre socker” så skapar detta ett högre engagemang inom oss.
Varför är detta viktigt? Jo, för ett högt engagemang ger oss en starkare drivkraft att gå till handling. Det är detta som vi kallar motivation. Kunskap och information är ingen bristvara idag, så därför är vår motivation att agera oftast helt avgörande för huruvida vi ska lyckas uppnå det vi verkligen vill.
Bakom all motivation ligger nämligen alltid en vilja. Vi uttrycker just motivationsbrist som anledning till att vi inte gör sådant vi tänkt, men anledningen är ofta att vi innerst inne inte vill i tillräckligt stor utsträckning.
Därför är mitt råd till er som känner att ni vill avge ett nyårslöfte om en livsstilsförändring, att om ni inte redan gjort det, ordentligt fundera igenom vad ni verkligen vill. Annars är risken stor att det inte blir hållbart i längden, utan ytterligare ett i raden av ”nedlagda tankeprojekt”.

Bättre med åren önskar er alla ett Gott Nytt ännu bättre år!

Ni kan läsa mer om vilja och motivation i inlägget ”Utan motivation står vi still”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *