Alla kan falla

Alla kan falla

Vilken är den vanligaste olycksformen med dödlig utgång i Sverige?
Trafikolyckor kanske ni tänker.
Men det är faktiskt långt ifrån så. Det dör nämligen fyrdubbelt så många på grund av fall.  Fallolyckor är också den olyckstyp som ger mest inläggningar på sjukhus och besök på akutmottagningar. Balansera mera - Socialstyrelsens kampanj
Detta är ju intressant med tanke på alla pengar som satsas på trafiksäkerhet och den sk nollvisionen. Förutom att det avlider över 1000 personer årligen (och detta är dessutom en siffra som ständigt stiger), kostar fallolyckorna samhället ca 25 Miljarder per år. Det är nämligen endast 40 % som klarar sig själva efter en fallolycka och därför tillkommer det efter de akuta kostnaderna ännu större kostnader efteråt. Främst genom hemtjänst eller att man måste ha ett tidigare äldreboende.
I merparten av olyckorna är det äldre personer som drabbas och med höft och lårbensfrakturer som följd.

Det finns naturligtvis flera orsaker varför risken att falla blir så mycket större när man blir äldre. Hög (och kanske felaktig) konsumtion av läkemedel, undernäring samt dåligt anpassade bostäder är faktorer som påverkar. Men den största orsaken är ändå ålderdomen i sig, vilken leder till att svagare, skörare och får sämre koordination. Detta är anledningen till att Socialstyrelsen i dagarna kör en informationskampanj ”Balansera mera” för att upplysa om vad man kan göra för att förebygga fallolyckor. Kampanjen riktas mot äldre för att få dem att se över sin medicinering, kost och sina bostäder.
Men kampanjen uppmanar också till olika typer av fysisk träning där balansövningar och promenader är det man främst inriktar sig på.Gammal kvinna styrketränar
Vad jag dock tycker man borde trycka mycket mer på är vikten av styrketräning. För vad innebär det egentligen att hålla balansen? Jo, egentligen håller vi på att ramla hela tiden när vi står upp. Vi märker det inte för samtidigt korrigerar vi fallet genom att muskler i kroppen reagerar blixtsnabbt. När man blir äldre försvagas musklerna och de blir dessutom långsammare. Men om man tränar styrketräning kan man vinna tillbaka styrkan i muskler som ska korrigera ett fall. Om styrketräningen dessutom är explosiv kan musklerna även bli snabbare igen.
Vad innebär då explosiv styrketräning?
Jo, man försöker helt enkelt utföra styrkeövningar lite snabbare än man kanske kör normalt
Skulle vi sedan ändå ramla så är ju då chansen större att man snabb nog att ta emot ett fall med händerna.
Lyckas man inte heller med det så är risken för benbrott ändå mindre eftersom det är bevisat att skelettet stärks genom styrketräning.
Kroppen anpassar sig efter vad den blir utsatt för, så därför har just styrketräning visat sig vara särskilt viktigt för vår livskvalitet när vi blir äldre.
Många äldre får ofta höra att de ska vara försiktiga, men givet att man inte har någon sjukdom som förhindrar det så är det viktigt att kroppen utsätts för belastning. 
Så våga ”ta i” när ni tränar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *