Ronny cyklar för livet

Ronny cyklar för livet

Ronny Jansson från uppländska Alunda har under hela sitt 43-åriga liv kämpat med fysisk smärta och funktionella begränsningar. Han föddes nämligen med en svår klumpfot i båda fötterna.  Det innebär att fötterna var kraftigt missbildade på så sätt att de var skeva och kraftigt inåtvinklade.
Men genom att se möjligheter istället för hinder har Ronny Jansson ändå nu lyckats få ett liv han aldrig hade kunnat drömma om som ung.
– Det kan låta konstigt, men jag kan nästan känna tacksamhet över min funktionsnedsättning för jag tror inte jag hade varit där jag är idag annars, menar Ronny.

Ronny Jansson klumpfot

Ronny har aldrig kunna stå eller gå utan en enorm smärta. Under hela hans uppväxt har han därför fått kämpa, men också lärt sig att alltid försöka se möjligheter trots sin nedsatta funktionella förmåga.
– Tack vare stort stöd i min omgivning, inte minst från mina föräldrar, har jag försökt se positivt på livet och hitta alternativ.
– Jag har också haft förmånen att ha ett jobb som är anpassat efter mina förmågor, berättar Ronny och fortsätter
– Jag fick tidigt erbjudande om sjukpension, men det är något jag hittills vägrat eftersom jag är övertygad om att ett arbete är viktigt för min livskraft.
Den medicinska utvecklingen när det gäller denna åkomma har gått framåt i takt med att Ronny blivit äldre. Till en början gjordes försök att gipsa fötterna raka, men sedan började man med kirurgiska ingrepp för att försöka hjälpa Ronny till ett mer drägligt liv. Detta har varit viktigt för honom då klumpfot ofta blir värre med stigande ålder. Eftersom Ronnys klumpfot varit så extrem har flera av ingreppen varit lite av ett experiment, vilket gjort att det blivit många operationer och många skruvar i fötterna under åren.
– Jag har hittills genomgått hela 23 operationer, berättar Ronny.
Ronny kommer aldrig kunna få ”normalt” fungerande fötter, men man har gjort vad man har kunnat och de senaste operationerna har enbart syftat på att lindra den olidliga smärta som han lever med.
– Smärtan kan vara svår om nätterna och därför har jag ibland haft problem med sömnen.

Ronny Jansson fötter röntgen
I en begränsad vardag med mycket smärta blir man orkeslös och det blir lätt en tillvaro utan någon form av fysisk aktivitet. Detta gjorde att Ronny för fem år sedan inte mådde bra varken fysiskt eller psykiskt.
– I April 2016 vägde jag 121 kg och det var då jag bestämde mig för att jag skulle försöka hitta ett sätt att kunna röra på mig. Jag ville gå ner i vikt och det enda alternativet till aktivitet som jag då hittade var cykling.
Ronny provade på en gammal 3-växlad ”gubbcykel” och första turen blev 7 km lång och även om det blev en stor fysisk ansträngning för honom gjorde det mindre ont än vad han hade räknat med.
– Jag glömmer aldrig hur totalt slut jag var efter den, jag trodde jag skulle dö, skrattar Ronny.
Han fortsatte i alla fall att trampa i takt med att vikten rasade, blev det både lättare och roligare. Efter ett tag köpte Ronny därför en racercykel och efter ca 7 månader och ca 400 mil hade Ronny gått ner 32 kg.
– Cyklingen hade sin del i detta, men med min ”nya” livsstil blev jag samtidigt också mer medveten om mina matvanor.
Genom cyklingen att Ronny fått ett nytt liv och han kan idag inte tänka sig ett liv utan cykling.
– Det är inte bara själva rörelsen, utan också en härlig frihetskänsla att komma ut i naturen och uppleva nya platser, säger han nästan lyriskt.
Trots att Ronny inte kan ha vanliga cykelskor och pedaler har han ändå blivit en mycket starkare cyklist och med mindre kroppsvikt har också smärtan blivit något lindrigare.
– När jag började cykla låg jag på ett snitt på 17km/h nu kan en bra runda gå på 30-33km/h, berättar Ronny.
Han bestämde sig därför att förra året gör debut i Vätternrundan.
– Jag tog mig runt och det var nog också bland det roligaste jag varit med om i mitt liv hittills, säger Ronny.

Ronny Jansson viktnedgång
Den jobbig livshändelse för Ronny var dock i år när hans mor gick bort.
Ronny bestämde sig då för att göra en utmaning i form av en 24-timmarscykling. Dels för att se vad kroppen klarar, men också som ett sätt att hedra sin mor med en insamling till Hjärt & Lungfonden.
Även om Ronny pga köld fick ge sig efter 16 timmar, har ändå insamlingen hittills inbringat över 15  000 kr.
Det som började som ett sätt att gå ner i vikt har nu övergått i ett sätt att leva för Ronny. Idag cyklar han 4-5 dagar i veckan och med en familj som stöttar honom helhjärtat känns livet på topp.
– Ja, det är som jag har fått ett helt nytt liv och jag kommer fortsätta cykla så länge jag kan.
Ronnys livsförändring har börjat uppmärksammas allt mer och han är själv också numera aktiv på sociala medier. För er som vill följa Ronny och hans fortsatta livsresa så hittar ni honom bland annat som ”@Cyklarforlivet” på Instagram
– Kan jag inspirera någon annan till ett bättre och mer aktivt liv så vill jag göra det. Det handlar om ta det utifrån egna förutsättningar, hitta något som kan fungera i längden och inte fundera på vad andra ska tycka.
– Klarar jag som är en närsynt, överviktig, handikappad dyslektiker att motionera så klarar vem som helst det, avslutar Ronny innan det är dags att hoppa på cykeln för ytterligare en cykeltur. Vädret kanske inte är det bästa, men det skulle aldrig hindra Ronny Jansson från att cykla vidare i livet.

Ronny Jansson Stolen Goat
Ronny iklädd ”Ronny tröjan”. En cykeltröja som Stolen Goat har låtit uppkallas efter honom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *