Peter halverade sin vikt och fick ett nytt liv

Peter halverade sin vikt och fick ett nytt liv

Jag möter Peter Strålman, 56 år i hans villa i Tibro. Han är just hemkommen från en 10-milsrunda på mountainbike som förberedelse inför Cykelvasan nästa helg. Han är glad, sprudlar av energi och berättar hur han trivs med sitt, som han uttrycker det, ”nya” liv.
Han bröt nämligen med sitt ”gamla” liv för ungefär tre år sedan. Peter var då en soffpotatis på dryga 130 kg och var ständigt trött och sjuk.
Han mådde inte bra och tankar om att förändra sitt liv hade funnits där en längre tid. Men det var en speciell händelse som gjorde honom förbannad inombords och det blev den vändpunkt som skulle förändra hans liv och leverne på ett radikalt sätt.

Men låt mig först backa tillbaka tiden ytterligare några år.
Peter har alltid varit matglad och detta i kombination med mycket stillasittande gjorde att han levde med ständiga överviktsproblem. Precis som många andra hade han gjort åtskilliga försökt ta tag i sin ohälsosamma livsstil genom bantning och försök att börja träna, men alltid fallit tillbaka.

Peter StrålmanNär han sedan drabbades av knäproblem som gjorde att han under en 10 års-period till och med hade problem att gå, blev han ännu mera passiv och övervikten blev ännu mera påtaglig. Trots att han efter tre knäoperationer till slut ändå kom till rätta med sin knäproblematik, fanns ändå inte motivationen och orken att börja röra på sig. Vikten ökade ytterligare och han fick bla. problem med högt blodtryck och astma. Det gjorde han blev ordinerad allt mer mediciner och var tvungen att börja använda snarkmaskin när han sov.
Uppvaknandet kom dock när han drabbades av en blodpropp i lungan. Det kunde ha gått riktigt illa för Peter, men situationen kunde räddas genom akut behandling.
Det dröjde dock inte länge innan han fick nästa blodpropp och efter det började Peter fundera på om livet var på väg att ta slut, vid endast 53 års ålder. Tankar som att han inte ens skulle få uppleva att få barnbarn en dag snurrade i hans huvud.
Väl hemkommen från sjukhuset gick Peter och tittade på en handbollsmatch i Tibro och där köpte han en lott. Peter drog en vinstlott och när speakern ropade ut att han vunnit ett gymkort, så hörde han skratt bland publiken och någon som sa ”Det kortet är väl inget för dig, ge det till mig istället”.
Detta blev vändpunkten. Han kände att han blev förbannad inombords och tänkte att ”jag ska f-n visa dom!”

Dagen efter började Peter sin hälsoresa.
Han bytte till mindre tallrikar för att minska mängden mat, han började äta mer grönt och han slutade äta socker. Han började inte med några speciella dieter, utan istället läste han på hur han skulle kunna ligga på ett kaloriunderskott under en längre tid och använde sedan sunt förnuft tillsammans med järnvilja och disciplin.
Samtidigt började han gå på gym och promenera. I takt med att kroppsvikten minskade började han också så smått att jogga. Han gick tre lyktstolpar och joggade en. Sedan ökade han succesivt genom att öka sträckan han sprang samtidigt som han minskade sträckan han gick. Han gick två lyktstolpar joggade två osv tills han efter några månader lyckades springa 2,5 km utan att gå.
Kilona rasade till en början i rask takt och han nådde så småningom ett läge då han hade gått ner ganska många kilo. För att komma vidare i viktnedgången tog han hjälp av en dietist, som rekommenderade ett kirurgiskt ingrepp som skulle hjälpa honom på traven.
– Det var inget sådant ingrepp som gör att jag inte kan gå upp igen. Jag var tvungen att fortsätta med träning och äta sunt för att kunna fortsätta min viktresa och det gäller fortfarande nu när jag ska hålla vikten. Det underlättade, men skulle jag börja slarva kommer jag snart vara tillbaka på ruta ett igen, förklarar Peter.
Efter 1 år sprang han milen för första gången. Han hade då haft en viktnedgång på i snitt 0,5 kg/vecka.  För att öka motivationen ytterligare anmälde han sig till Göteborgsvarvet 2018, vilket han då lyckades genomföra.
Peter har nu hittat sin trivselvikt på 70 kg och har aldrig mått så bra i hela sitt liv. Han känner sig full av energi och han är aldrig sjuk. Därför har han också kunnat sluta med samtliga mediciner och snarkmaskinen har han kastat ut.
Han berättar också om hur skönt det är att kunna gå till en vanlig klädbutik och ekipera sig, något som han inte har kunnat göra förut.
– Eftersom jag hade storlek 5XL på exempelvis skjortor var jag tvungen att specialbeställa. Nu har jag storlek medium, berättar Peter med ett skratt.

Numera springer han också långt och har också börjat cykla moutainbike. I år har det blivit Göteborgsvarvet och Mtb-Vättern och på lördag står han alltså på startlinjen vid långa Cykelvasan.
– Träningen tar egentligen ingen tid från det övriga livet. Mitt sömnbehov har nämligen minskat med flera timmar per dygn, så det blir ändå timmar över, berättar Peter.
Det Peter har gjort visar verkligen vad det går att åstadkomma om man bara bestämmer sig och jag tackar för hans inspirerande livsberättelse, men innan vi avslutar samtalet skiner han upp.
– Ja, just det. Jag måste också få berätta att jag inom kort ska bli morfar, avslutar Peter stolt.

4 svar på ”Peter halverade sin vikt och fick ett nytt liv

 1. Jag har gjort ungefär samma resa som Peter men tyvärr inte mycket motion pga 3 diskbråck
  Men från 138 kg till 74,5 kg idag och Peter och jag är gamla vänner sen 40 år tebax

  1. Fantastiskt!
   Har ni kanske inspirerat varandra?
   Jag känner Peter sedan 90-talet när vi jobbade ihop på Volvo.
   En riktigt härlig människa!
   /Stefan Wendt

 2. Säger bara fantastiskt. Får erkänna att jag känner inte igen dig 😃 i den nya kroppen 😉 bra jobbat 🤩

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *